2 Yaş Bebek Gelişimi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Bebeklerin günden güne gelişimi ebeveynleri hep tedirgin eder. Çocuğunuzun neye hazır olup olmadığını anlamak daima zordur. Özellikle 2 yaşındaki değişiklikler diğer herhangi bir yaştan daha önemlidir. Çocuklar bu dönemde bireyselliği keşfeder ve özgürleşmeye başlarlar. Ancak bu içerikle birlikte çocuğunuz 2 yaşına geldikten sonra çocuğunuzdan ne beklemeniz gerektiğini öğrenebilirsiniz.

2 Yaş Bebek Beslenme Düzeni

2 yaşındaki bebeğiniz artık neredeyse her şeyi yiyebilir. Dişleri herhangi bir yemeği ısıracak kadar güçlüdür. Alerjisi olmadığı sürece bebeğinize dilediğinizi yedirebilirsiniz. Anne sütü konusu ise size bağlıdır. Bebeklerin 2 yaşına kadar anne sütü içmesi önerilir. Ancak 2 yaşından sonra içmesi şart değildir. Bu noktada bebeğinizin anne sütüne devam etmesi size ve bebeğinize bağlıdır.


Bebeğiniz bu yaşta sizinle sofrada olmak isteyecektir. Kendine ait tabakta kendine ait bir yemek ister. Bunu bebeğinize sağlayıp sofra kurallarını da öğretebilirsiniz. Böylece büyüdüğünde size sorun çıkarmaz. Başlangıçta oyunu bırakıp sofraya gelmek zor geleceği için mutlaka alıştırılmalıdır.


Bebeğinizin dengeli ve sağlıklı beslendiğinden emin olun. Günde 3 ana öğün ve 2 ara öğün şeklinde yedirmeye çalışın. Çocuğunuz yemek istemiyorsa zorlamayın ve doyduğunda da daha fazla yemesi için zorlamayın. Eğer tabağında yemek bırakıyorsa tabağına daha az yemek koyun.

2 Yaşındaki Bebeğe Ne Yedilir?

Bebeğiniz artık her şeyi yiyebiliyor olsa da hala sağlıklı ve dengeli beslenmesi gerekir. 2 yaşındaki bebek ne yemeli diye merak ediyorsanız, gelin birlikte bakalım.

Kahvaltı

Kahvaltı bebeğiniz için en önemli öğündür. Güne devam etmesi için ihtiyacı olan enerjiyi kahvaltı sağlayacaktır. Bebeğiniz kahvaltıda sizin yediğiniz herhangi bir şeyi yiyebilir. Zeytin, peynir, reçel, domates gibi kahvaltılıkları keyifle yedirebilirsiniz. Ancak zeytin çekirdeği gibi bebeğinizin boğazına takılabilecek yiyeceklere dikkat edin.

Öğle Yemeği

Öğle yemeğinde çocuğunuza hafif bir şeyler yedirmeye çalışın. Sebze yemekleri ve çorbalar 2 yaşındaki bebekler için ideal öğle yemekleridir. Ağır yağlı olmadığı sürece herhangi bir yemek yedirebilirsiniz.

Akşam Yemeği

Akşam yemeğinde bebeğiniz sizin yediğiniz herhangi bir yemekten yiyebilir. Porsiyonları küçük tutmayı unutmayın.

Ara Öğünler

3 ana öğün arasındaki 2 ara öğünde meyve ve hafif gıdalar yedirebilirsiniz. Örneğin elma, yoğurt ve tarçından bebeğinize hem sağlıklı hem de lezzetli bir tatlı yapabilirsiniz. Birazcık da kuruyemiş atarak bebeğinizin gün içinde ihtiyacı olan her şeyi almasını sağlayabilirsiniz.

24 Aylık Bebek Gelişim Tablosu

Bebeğin gelişimi birçok alanda devam eder. Bilişsel, fiziksel, sosyal ve duygusal alandaki gelişimini takip etmek oldukça önemlidir. Bunun için ebeveynlerin 24 aylık bir bebeğin gelişim tablosunda önemli basamakları bilmesi gerekir.

24 Aylık Bebek Gelişim Tablosu
Kız BebekErkek Bebek
Boy93,5 cm95
Kilo15 kg16 kg

2 Yaş Bebek Diş Gelişimi

2 yaş bebeklerin ortalama 20 dişi olur. Bu dişler genellikle ön kesici dişler, yan kesici dişler, köpek dişleri ve azı dişleridir. Büyüdükçe yeni dişler de çıkarmaya devam edecektir.

2 Yaşındaki Bebeğin Beyin, Zeka ve Bilişsel Gelişimi

Bebeğiniz büyüdükçe dünyayı keşfeder. Dünyayı keşfettikçe de zekası gelişir ve çevresini daha çok anlamlandırır. 2 yaşındaki bebeklerin algısı artar, hafızaları gelişir, problem çözme yeteneği edinir ve eskisine göre daha mantıklı hareket eder.

  • Resimli kitaplar ilgisini çok çeker. Resimleri ayrıntısıyla inceler ve ilgisini çekenleri size gösterebilir. Örneğin bir kedi gördüğünde ismini söyleyebilir veya miyavlayabilir.
  • Fotoğraflarda gördüğü yetişkinleri gösterip adını söyleyebilir.
  • Kendi adını bilir ve duyunca tepki gösterir.
  • Her şey hakkında soru sorabilir.
  • Renkleri ayırt edebilir.
  • Basit yönergeleri anlayıp yerine getirebilir. Örneğin bardağı masaya koymasını söyleyince dediğiniz gibi yapabilir.

2 Yaşındaki Bebeğin Dil Gelişimi ve Konuşması

Bu yaştaki bir bebek dediğiniz neredeyse her şeyi anlar. Sadece anlamakla kalmaz üstüne de alınır. Söylediğiniz bazı kelimeleri bilmese de bildikleri sayesinde anlamlarını çıkarabilir. Örneğin herhangi bir parktan bahsederken çocuğunuz parka götüreceğinizi düşünebilir. Bu yüzden bebeğinizin yanında konuşurken dikkatli olmalısınız.


Bebeğiniz bu dönemde 20 – 50 arası kelime söyleyebilir. Bu kelimelerle 2 – 3 kelimelik cümleler kurabilirler. Sizinle devamlı konuşmaya çalışırlar ve diğer konuşmalarınızı dinlerler. Şarkı söylediğinizde size eşlik edebilir.

2 Yaşındaki Bebeğin Motor Gelişimi

Bebeğiniz büyüdükçe hareket kabiliyeti de artacaktır. 2 yaşındaki bir bebek bu dönemde daha önce yapmadığı birçok şeyi yapabilecektir. Motor gelişim sadece fiziksel aktivite değil, tüm kasların kontrolünü konu olarak alır. Yani sadece yürüme ve koşma değil, düğme ilikleme, ayakkabı giyme ve kıyafetini değiştirme gibi eylemlerden de bahseder.

2 Yaşındaki Bebekler Hangi Fiziksel Aktiviteleri Yapabilir?

  • Koşabilir.
  • Eğilip kalkabilir.
  • Koltuklara tırmanıp inebilir.
  • Zıplayabilir.
  • Herhangi bir oyuncakla oynayabilir.
  • Küplerle kule yapabilir.
  • Kalem tutup resimler çizebilir.
  • 3 tekerlekli bisiklette ayakları ile kendilerini ittirip hareket edebilirler.

2 Yaş Bebek Uyku Düzeni

Bebeğinizin eskisine göre daha az uyuması dikkatinizi çekmeye başlamıştır. 2 yaşındaki bebek kaç saat uyur? diye merak ediyorsanız, ortalama 10 saat uyurlar. Geceleri 10 saat uyuyan bebekler aynı şekilde öğlen uykusuna yatıp 2 – 3 saat uyuyabilirler.
Bebeğiniz bu dönemde sizinle uyumak isteyebilir. Siz olmazsanız uyumayı reddedebilir ve uyku düzeni bozulabilir.

2 Yaş Bebek Aktiviteleri ve Oyunları

Aktiviteler ve oyunlar bebeklerin gelişimi için en önemli etkendir. Özellikle aile ile oynanan oyunlar bebekler için duygusal anlamda da gelişim sağlar.


Bebeğinizle oynayabileceğiniz birçok oyun vardır. Üstelik bu oyunlar ev işleriyle de bağdaşabilir.


Örneğin kuruyan çamaşırlar arasında çorapların eşlerini bulması için bebeğinizle oynayabilirsiniz. Bu oyun bebeğinizin görsel zekasını geliştireceği gibi ev işlerine yardım edip sorumluluk alma duygusu da kazandıracaktır.


Oynayabileceğiniz bir oyun ise oyuncakları konuşturmadır. Bir oyuncağı bebeğinize verip diğerini siz alıp rol yapabilirsiniz. Siz çocuk rolü yaparken bebeğiniz de anne rolü yapabilir.

2 Yaşındaki Bebeğin Eğitimi

2 yaşındaki bebekler çoğu şeyi bildiklerini iddia edeceklerdir. Sizden yardım aldığında bile hiç yardım almamış da kendisi başarmış gibi davranacaktır. Öğretmeye çalıştığınız her şey için de inatçı bir şekilde kendi yapabileceğini iddia edecektir. Bu noktada bebeğinizle inatlaşmadan sakince konuşup açıklamanız gerekmektedir. Açıkladığınız konuya bağlı olarak farklı tutumlar sergileyebilirsiniz.
Örneğin siz mutfakta yemek yaparken bıçağı alıp kendisi de bir şeyi kesmek isteyebilir. Ancak kendisinin kesilebileceğinden haberi yoktur. Bunu bebeğinize güzelce açıklarsanız bıçaktan uzak duracaktır.
Bebeklerde en iyi eğitim yolu oyunlardır. Oyuncaklar ve kitaplar ile birçok şeyi öğretebilirsiniz. Üstelik sadece gündelik bilgiler değil, hayat boyunca öğreneceği genel kültürü kazanmasını da sağlayabilirsiniz. Basit oyunlarla meslekleri, ev işlerini, okulu ve eğitimi açıklayabilirsiniz. Bebeğinize bir şey öğretirken kelime anlamıyla hiçbir şey bilmediğini unutmamanız gerekmektedir. Bebeğiniz hiçbir şey bilmediği için açıklamalarınızı bile anlamayabilir. Bu durumda sakince açıklamaya devam etmelisiniz.

Örneğin bir itfaiyecinin işini açıklarken yangın musluğunu, hortumu ve hatta yangının ne olduğunu açıklamanız gerekebilir. Bu yüzden sakince adım adım her şeyi açıklamalısınız.

Oyunlarla öğrenmenin bir diğer güzel yanı ise bebeğin tecrübe edinmesidir. Bir itfaiyecinin işini en iyi itfaiyeci olarak öğrenebilir. Aynı şekilde kedinin nasıl bir hayvan olduğunu kitaplar ve siz anlatsanız da sokakta görmedikçe tam olarak kafasında canlanmayacaktır. Denedikçe ve oynadıkça daha çok şey öğrenecektir.

2 Yaş Bebek Sosyal Gelişimi

Bu yaştaki bebekler sosyal açıdan bağımsız olurlar ve istedikleri şeyler olmayınca öfkelenebilirler. Bu yüzden arkadaşlarıyla oyuncaklar üzerine çok fazla kavga çıkarabilirler. Bunun dışında sosyal açıdan sizinle daima iletişim içinde olurlar. İsteklerini belirtebilir ve sizinle farklı konular hakkında konuşmaya çalışabilir. Çevresini devamlı araştırır ve ilgisini çeken bir şey bulunca size gösterebilir. Çevresindeki tüm ilgiyi ister. Sizin ne yaptığınızı çoğunlukla önemsemez ve ona ilgi duymanızı ister. Bu dönemde dünya bebeğin etrafında döner. Ona istediği ilgi ve alakayı vermeniz en doğru olan harekettir.

2 Yaş Sendromu Nedir?

2 yaş sendromu bebeğinizin hayatında önemli ama oldukça normal bir gelişim noktasıdır. Çocuğunuz kendisinin de bir birey olduğunun farkına verip bencillik yapmaya ve hayatı kendi başına yaşamaya karar verir. Sizden yardım almaz, istekleri artar ve yerine getirilmezse öfke krizine girebilir. Eskisine göre daha çok şey yapabildiklerinden dolayı tüm her şeyi yapabileceklerini düşünürler.

Bu dönem bebeklerin gelişimi için oldukça normal bir dönemdir. Ailelerin sabırla ve anlayışla yaklaşması gerekmektedir. Eğer bebeğinizi zorlarsanız çok daha kötü sonuçlarla karşılaşabilirsiniz.

2 Yaşındaki Bebek Tuvalet Eğitimi Alabilir mi?

Bebekler için tuvalet eğitimi için ideal yaş 2 yaşıdır. Ancak sadece 2 yaşına varması tuvalet eğitimi alabileceği anlamına gelmez. Öncelikle şu eylemleri yerine getiriyor olmalıdır.

  • Bebek pantolonunu kendisi indirip kaldırabilmelidir.
  • Tuvaletinin geldiğini anlayabilir.
  • Tuvaleti geldiğinde tutabilir.
  • Bezi kirlendiğinde rahatsızlık duyuyor ve dile getirir.
  • Bağırsak hareketleri düzenlidir.

Tüm bu eylemleri yapabiliyorsa bebeğiniz tuvalet eğitimi için hazır olabilir.

Sıkça Sorulan Sorular

2 yaşındaki bir bebek neler yapabilir?

2 yaşındaki bir bebek yürüyebilir, koşabilir, 3 tekerlekli bir bisiklet sürebilir, topa vurabilir, mobilyalara tırmanabilir, merdivenlerden tutunarak inip çıkabilir ve 2 ayağı üzerinde zıplayabilir.

2 yaşındaki çocuğa ne öğretebilirim?

2 yaşındaki çocuğunuz neredeyse her şeyi öğrenmek ister. Çocuğunuza en basit eylemleri öğretmeye başlayabilirsiniz. Tarif ettiğiniz sürece ellerini yıkayabilir, ayakkabılarını çıkarabilir, kendi yemeğini yiyebilir, dar olmayan kıyafetler giyebilir ve dişlerini fırçalayabilir. Bu tarz basit eylemleri sizin gözetiminizde rahatça yapabilir.

2 yaşındaki bebek kaç saat arayla beslenmeli?

2 yaşındaki bebekler 3 ana öğün, 2 ara öğün olmak üzere ortalama 3’er saat aralıklarla beslenmelidir.

2 yaşındaki çocuk renkleri ayırt edebilir mi?

Çocuğunuz renkler arasındaki farkı 18. aydan itibaren yapmaya başlar. 2 yaşında renklerin farklı olduğunu anlasa da tüm genel renkleri ayırt etmeye 3 yaşında başlayacaktır.

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.