1 Yaşından Sonra Bebeklerde Beslenme Düzeni Nasıl Olmalı?

Bebeklerin gelişimi ağırlıklı olarak yediklerine bağlıdır. İlk 6 ay anne sütü gelişimleri için her açıdan önemlidir. Hatta ilk 6 ay sonrasında da anne sütüne devam edilmesi gerekir. Ancak anne sütü bir noktadan sonra bebeğe yeterli gelmeyecektir. Ek gıdalara ve mamalara ihtiyaç duyacaktır. Özellikle dişlerinin çıkmasıyla birlikte her şeyi ısırmaya da çalışacaktır. Peki bebeğiniz 1 yaşına geldiğinde neleri yiyebilir? Bebeğinizin beslenmesi için merak ettiklerinizi bu içerikten öğrenebilirsiniz.

Bir Yaşından Sonra Sağlıklı Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Bu dönemde çocukların aşırı yemek yemesine gerek yoktur. Günde 3 ana öğün ve 2 ara öğün yeterli olacaktır. Bu öğünler ufak ve sağlıklı olmalıdır. Bu dönemde çocuğunuz hala anne sütü alabilir. Ancak normal yemekleri yemesine engel oluyorsa anne sütü azaltılmalıdır.

Çocuğunuzu Yemek Yemeye Alıştırmak

Yemek konusunda dikkat etmeniz bir diğer şey ise sofra kültürüdür. Çocuğunuzun sizinle yemek yemeye alışması için düzenli şekilde sofra kurmalısınız ve çocuğunuza aşinalık kazandırmalısınız. Ailecek beraber sofraya oturmalı ve hep beraber yemelisiniz. Üstelik sofradaki hareketleriniz çocuğunuza yansıyarak sofrada nasıl davranması gerektiğini de öğretecektir.

1 yaşına gelen çocuklar genellikle özgür ve bağımsız şekilde yemek isterler. Bu durumlarda bebeğinize kendi kendine yemeleri için izin verin. Bu durumda hem sofrada yemek yemeye hem de sizinle yemeye alışacaktır. Çocuğunuza sizin gibi yeme alışkanlığı kazandırmak için bunlara dikkat etmelisiniz.

  • Yemek asla ödül veya ceza olarak kullanılmamalı. Yemeklerini daima normal şekilde yemeli.
  • Ana öğünlerden önce iştah kapatıcı bir şey yedirilmemelidir.
  • Öğünler düzenli aralıklarla olmalı ve saatleri değiştirilmemelidir.
  • Yemek yenilen süre 30 dakikayı geçmemelidir.
  • Yemek sırasında oyuncak, televizyon, telefon gibi aletlerden uzak durulmalıdır.
  • Çocuk yemek yemeyi reddederse zorlamamalısınız. Ardından acıktığını söylediğinde de abur cubur asla verilmemeli ve normal yemek yedirilmelidir.
  • Çocuğun sofrada kendine ait yeri olmalıdır.
  • Sevmediği yemekleri yemesi için zorlamamalısınız ve başka şekillerde yedirmenin yolunu bulmalısınız. Örneğin çocuğunuz sebze sevmiyorsa sebzeleri çorba yaparak ya da sevdiği başka yemeklerin yanında yedirmeyi denebilirsiniz.
  • Eğer çocuğunuz hiçbir şekilde belirli bir besini yemiyorsa o besinden alması gereken vitamin ve mineralleri sağlayacak başka bir besin bulmak çocuğunuzun gelişimi için önemlidir. Örneğin süt içmeyen bir çocuğa yoğurt yedirebilirsiniz.
  • Tabaklar çocukların ilgisini çekecek şekilde tasarlanmalıdır. Bu sayede yemek daha çok ilgisini çekecektir.
  • Midesi küçük olduğu için yemekten önce su verilmemelidir. Çok susamadıysa yemekten sonra içmelidir.

Dengeli ve Sağlıklı Nasıl Beslenilir?

Dengeli ve sağlıklı beslenmek için ne yediğinize ve ne kadar yediğinize dikkat etmelisiniz. Bebeğinizin sağlıklı büyümesi için ihtiyacı olan besin grupları şunlardır:

  • Et ve et grubu, baklagiller (Kırmızı et, tavuk, balık eti, yumurta, mercimek)
  • Süt ve süt ürünleri (süt, yoğurt, peynir)
  • Sebze ve meyve grubu (meyveler, sebzeler, salatalar)
  • Tahıl grubu (ekmek, pirinç, makarna, erişte, kuskus, bulgur, yulaf, arpa)

Tüm bu yiyecekler bebeğinizin gelişimi için çok önemlidir. Her biri bebeğinize gelişimi için özel vitamin ve mineraller sunar. Ancak bu besin gruplarından hiçbiri ağırlıklı şekilde yenilmemelidir. Hepsi uygun porsiyonlarda ve dengeli şekilde yedirilmelidir.

Örneğin köfte yanında pilav, yoğurt ve salata yedirmeniz dengeli ve sağlıklı bir akşam yemeği olur. Ancak pilavın yanında ekmek ve makarna verirseniz sadece tahıl grubu ile beslemiş olursunuz. Bu durumda diğer grup besinlerinden uzak kalırlar.

1 Yaş Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Süreci

Bebeğiniz artık büyüdü. Anne sütü bebeğiniz için yeterli değil. Ek gıdalarla bebeğinizin büyümesini ve gelişmesini desteklemelisiniz. 6. Aydan itibaren başlayan ek gıdaya geçiş süreci 1 yaşından itibaren daha büyük bir şeye dönüşecektir. Hatta anne sütü zamanla azalacak ve ek gıdalar ana öğün olarak yerini alacaktır. Ancak 1 yaşına kadar bebekler için ana öğünün hala anne sütü olması gerektiğini unutmayın.

6 – 9 ay döneminde bebeğiniz günde en fazla bir minik bebek kavanozu kadar ek gıda tüketebilir. Günlük aldığının %70’i hala anne sütü olması gerekir. 9 – 12 ay döneminde ise ek gıda miktarı biraz daha fazla olabilir. Anne sütü ve ek gıda %50 – %50 şeklinde bölünür.

1 Yaşındaki Bebekler İçin Yemek Planlaması Nasıl Olmalıdır?

Bebeğinizin güne enerjik ve sağlıklı başlaması için besleyici bir kahvaltı yapması gerekir. Kahvaltıda bebeğinize özel ek gıdalar yedirebileceğiniz gibi kendi yediklerinizden de vermeye başlayabilirsiniz. Kahvaltının ağır olmamasına ve çocuğunuzu yiyerek çok şişirmemeye dikkat edin.

Gün kahvaltı ile bitmez. Bebeğinizin ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri meyvelerle ara öğünlerle vermelisiniz. Eğer bebeğiniz meyve yemekte zorlanıyorsa püre olarak da yedirebilirsiniz. Meyveleri kendiniz püre yapabileceğiniz gibi birçok meyve püresi de marketlerde bulunmaktadır.

Sıra geldi öğle yemeğine. Bebeğiniz öğle vakti kesinlikle acıkacaktır. Çünkü ufacık midesi çok az yemek alıyor ve hızlıca sindiriyor. Öğle yemeğinde bebeğiniz güzel bir kase çorba içebilir. Çorbanın hafif ve az tuzlu olması onun için yeterlidir. Üstelik oldukça da sağlıklı gelecektir. Bebeğinize özel sebze çorbaları yapabilirsiniz.

Gün içinde tek ara öğünün meyve olması gerekmez. Aralarda bebeğinizi emzirmelisiniz de. Anne sütü bebeğinize hala çok lezzetli ve yararlı gelecektir.

Akşam yemeğinde ise dengeli ve sağlıklı yemekler bebeğinize çok iyi gelecektir. Yemeklerin aşırı yağlı ve ağır olmadığından emin odluğunuz sürece rahatça yedirebilirsiniz.

Eğer bebeğiniz geceleri uyanıyorsa ve acıkıyorsa anne sütü ile besleyebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

1 Yaşındaki Bebek Kaç Saat Arayla Beslenmeli?

1 yaşındaki bebekler eskisi gibi sık yemek zorunda değillerdir. Günde 3 ana öğün ve 2 ara öğün sağladığınız takdirde saatleri dilediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz. Böylece bebeğiniz günü aç bir şekilde geçirmez.

Bebek Günde Kaç Kalori Almalı?

12 – 18 aylık kız bebekleri günde 710 kcal, erkek bebekler ise 780 kcal’ye ihtiyaç duyarlar.

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.