1 Aylık Bebek Gelişimi

Bebekler doğdukları andan itibaren hassas bir bakıma ve bolca şefkate ihtiyaç duyarlar. Ancak göz açıp kapayıncaya kadar da hızlıca büyümüş olurlar. Bebeğinizin büyüdüğü bu süreçte onlarla nasıl ilgileneceğinizi merak ediyorsanız bu içeriğimizde sorularınıza cevap bulabilirsiniz. 1 aylık bebek gelişimi hakkında merak ettiğiniz her konuyu bu içerikte okuyabilirsiniz.

1 Aylık Bebeğinizi Kaç Saatte Bir Yedirmelisiniz?

Her bebek kendine özel olduğu için kendine ait beslenme alışkanlıklarına sahip olacaktır. 1 aylık bebekler ortalama 2-3 saatte bir acıkacaktır. 24 saat içinde 8 ile 12 kez süt emebilir.

1 Aylık Bebeğinizin Doymasına Dikkat Edin

Doğumdan sonra birçok anne gibi bebeğinizin doyup doymadığından şüphe ediyor olabilirsiniz. Sütünüzün bebeğiniz için yeterli olduğundan şüphe etmemelisiniz. Pozitif düşünerek bebeğinizi emzirmelisiniz çünkü pozitif düşünce süt üretiminizi arttıracaktır. Bebeğinizin sütünüzü içmesi de süt üretiminizi arttıracaktır. Bebeğinizin içtiği süt miktarı büyüdükçe değişecektir. Tek seferde 15-20dk kadar emzirebilirsiniz. İlerleyen zamanlarda bu sürenin değişmesi tamamen bebeğinize ve alışkanlıklarına bağlıdır. Bebeğiniz aç olduğu sürece emmeye devam edecektir.

1 Aylık Bebek Ne Kadar Beslenmeli?

Bebeklerin zayıf bağışıklık sistemi, onların çok özel beslenmesini gerektiriyor. Bu özel beslenme ise yeni doğan bebekler için sadece anne sütüdür. Anne sütü zengin içeriğiyle bebeğinizin hem fiziksel hem de zihinsel gelişimini destekler. Üstelik bağışıklık sistemini de güçlendirir. Yeni doğan bebeklerin anne sütü içerek bağışıklık sistemini güçlendirmesi sarılık ve enfeksiyon birçok hastalıktan da korur. Araştırmalara göre bebeğinizin doğduktan hemen sonra sütünüzle tanışması oldukça önemli. Böylece doğduğundan itibaren bağışıklık sistemi güçlenmeye başlayacaktır. Bebeklerin ilk doğduğu dönemde süt içme döngünü ve açlık tam olarak oturmamış olur. Çünkü bebek hala dünya ile tanışmaktadır. Bu yüzden belirli aralıklarla beslemeye çalışmak yerine bebeğinizi dinlemelisiniz. Bebekleriniz acıktığında ağlayarak sizi haber edecektir. 1 aylık süreçte bebeğiniz kısa aralıklarla az az beslenebilir. Bebeğiniz ilk 6 ay boyunca sadece anne sütü içmelidir. Ardından gerekli durumlarda ek gıda ve farklı sütlere geçiş yapılabilir. Bebeğinize en uygun geçişi doktorunuza danışabilirsiniz.

1 Aylık Bebeğinizin Kilosunu Takip Edin

Bebeklerin büyümesini takip eden persentil tablosuna göre yeni doğan erkek bebeklerin 3,3 kg, kız bebeklerin ise 3,2 kg olması beklenir. Ancak bunlar ortalama değerler olup bebeğinizle eş olmak zorunda değil. Eğer bebeğinizin kilosundan endişeleniyorsanız doktorunuza danışmalısınız. Yeni doğan bebekler doğdukları ilk hafta içerisinde ödem atarak kilolarının %10’unu kaybedebilir. Ancak ardından beslenerek yine eski kilosuna ulaşacaktır. Bu durumda kilosu ile ilgili bir sorun yok demektir. Persentil tablosuna göre ay sonunda erkek bebeklerin 4,5 kg, kız bebeklerin ise 4,2 kg olması beklenir.

1 Aylık Bebek Günde Kaç Gram Alır?

Yeni doğan bebekler aşırı derecede fazla beslenmezler. Günde ortalama 15-20 gram kazanırlar. Bu da ay içerisinde 600 gram’a kadar ağırlık kazanabilecekleri anlamına gelir. İlk 4 ay boyunca bebeğiniz her ay minimum 400, maksimumum 600 civarlarında ağırlık kazanacaktır. Lakin her bebek kendine özel olduğu için bu değerlere uymak zorunda değilsiniz. Bebeğinizin kilosu hakkında şüphelendiğiniz durumlar varsa doktorunuzla paylaşın.

1 Aylık Bebek Ne Kadar Sütle Doyar?

Bebeğinizin ne kadar sütle doyacağı kaç aylık olduğuna göre değişmektedir. Yeni doğan bebekler küçük bir mideye sahip olacağı için çok fazla beslenmeyeceklerdir. 1 aylık bebek genellikle rastgele bir düzende rastgele miktarlarda içecektir. Bebeğinizin tek seferde içebileceği miktar 60 ml ile 90 ml arasında değişecektir. Bebeğinizin genel olarak ne kadar içtiğiniz takip ederek emzirme döneminde herhangi bir sorun olup olmadığını anlayabilirsiniz. Bebeğinizi tek memede 15-20dk kadar durabilir. Bu durumlarda bebeğinizi arada bir meme değiştirerek emzirin. Bebeğiniz emmeyi bırakmadıkça memeden almanız önerilmez. Aksi takdirde bebeğinizi yeterince beslenmeyebilir.

1 Aylık Bebek Beslenme Sıklığı

Yeni doğan bebekler çok küçük oldukları için emerken bile hızlıca yorulurlar. Bu yüzden yavaş yavaş ve dinlenerek içerler. Bebeğiniz memede kalmak istediği sürece emzirmeye devam etmelisiniz. Bebeğinizi henüz yeni doğduğu için belli bir rutine veya anlayışa sahip değildir. Bu yüzden tamamen rastgele şekillerde beslenmek isteyebilir. Emzirmeler arsında geçen süre ortalama 2-3 saattir. Aradaki sürenin minimum 1 saat, maksimum 4 saat olması gerekir. Kalan süreler bebek için sağlıksız ve rahatsız edici olabilir.

1 Aylık Bebeğinize Sütünüzün Yetip Yetmediğini Anlamanın Yolları

Birçok yeni anne gibi sütünüzün bebeğiniz için yeterli olup olmadığını merak ediyor olabilirsiniz. Bebeğinizin yeni doğduğu dönemlerde böyle düşünmeniz gayet doğal. Lakin herhangi bir endişeye kapılmanıza gerek yok. Siz bebeğinize odaklandığınız sürece sütünüz artmaya devam edecektir. Sütünüzün bebeğinize yeterli geldiğini anlamanın birkaç yolu bulunmaktadır. Bebeğiniz süt içerken yutkunuyorsa ve emzirdikten sonra huzurluysa ve rahatça uykuya dalabiliyorsa bebeğiniz emdiği sütten gayet memnundur.

1 Aylık Bebeklerin Refleksleri ve Gelişimleri

Yeni doğan bebekler çok hareket etmemelerine karşın uyanık oldukları sırada çeşitli hareketler sergileyebilirler. Bu genellikle el ve kolları rastgele hareket ettirmek gibi görünse de bebekler genellikle belirli bir amaca sahiptir. Örneğin size sarılmak isteyebilir, bir oyuncağını almak ve ısırmak isteyebilir. Ancak el ve göz koordinasyonu gelişmediğinden dolayı bunu nasıl yapacağını bilemez. Sağda duran bir nesneyi almak için kollarını sola atabilir. Yine de bebeğinizin çok fazla hareket sergilemeyeceğini unutmayın. Bebeğiniz bunun dışında eline verdiğiniz herhangi bir şeyi sıkıca tutabilir, sallayabilir veya fırlatabilir. Meme görünce ağzı otomatik hareket etmeye başlayabilir. 1 ayın sonuna geldiklerinde uzuvlarını daha rahat kontrol etmeye başlarlar ve gözleriyle nesneleri takip edebilirler. Ancak herhangi bir nesne yerine insanların yüzüne bakmayı tercih edebilirler. Özellikle bağ güçlendikçe annelerinin yüzünü takip etmeyi çok severler. Bebeğiniz aynı zamanda ilk ay içerisinde kafasını çok oynatamayacaktır. Ancak ikinci aya doğru geçişinde kafasını sağa sola doğru çevirmeye başlayacaktır.

Yeni Doğan Bebeklerin Fiziksel Gelişimi

Yeni doğan bebekler çok hızlı bir şekilde büyüyecektir. Bu yüzden kıyafetleri ona küçük gelebilir. Bebekler 1 ay sonunda 5 cm kadar uzayabilir ve 500 gr ile 1 kg arası ağırlık kazanabilir. Bebeğiniz istikrarlı bir şekilde büyüdükçe yeni kıyafetlere de ihtiyacı olacaktır. Bebeğinizin doktoruyla konuşarak bebeğinizin büyümesiyle ilgili bilgi edinebilir ve ona göre kıyafet hazırlığı yapabilirsiniz.

Yeni Doğmuş Bebeğinizle İletişime Geçin!

Bebeğiniz ilk ay içerisinde çoğu iletişimini ağlayarak sağlayacaktır. Canı sıkılırsa, bir şey dikkatini çekerse veya acıkırsa hemen ağlamaya başlayabilir. Ağlamaya devam ettikçe de ne için ağladığını tanımaya başlayacaksınız. Bu sayede acıktığını, yorulduğunu veya sinirlendiğini ayırt edebilirsiniz. Oyun oynadığınız süreçte eğleniyorsa gülümseyebilir.

Bebeğinizin Tuvalet Sıklığını Takip Edin

Bebekler doğduktan sonra kakalarında çeşitli değişiklikler meydana gelebilir. Kaka yapma düzeni, kakanın rengi farklılıklar gösterebilir. Yeni doğan bebeklerin ilk 24 saat içerisinde kaka yapması beklenir. “1 aylık bebek günde kaç defa kaka yapar?” sorusu birçok ebeveynin merak ettiği önemli bir soru. Bu durum tamamen bebeğinize özeldir ve bazı günler 2-3 kez kaka yaparken bazen 8-10 defa da yapabilir.

Annesi Olarak 1 Aylık Bebeğinizin Gelişimine Her Zaman Destek Olun

Bebeğinizin gelişiminin en önemli kısmı ona destek vermenizdir. Daima yanında olun ve ihtiyaçlarını karşılayın. Bu desteğin en önemlisi bebeğinize sarılmaktır. Bu sayede bebeğinizle aranızda bir bağ kurarsınız. Aranızda kurulan bağ bebeğinizin daha mutlu olmasını sağlar. Üstelik sizin kokunuza alışması, üzüldüğünde veya ağladığında rahatlamasını ve huzura kavuşmasını da sağlar. Aranızdaki bağ çocuğunuz büyüdüğünde de devam eder. Yıllar geçse de aranızdaki bağ kalmaya devam eder. Bebeğinizi fiziksel olarak desteklemek içinse aç bırakmamalı, bezine dikkat etmelisiniz. Ağladığında onunla ilgilenmeli ve canını sıkan bir şey olduğunda rahatlatmalısınız. Bebeğinize yaklaşırken onun çok nazik olduğunu unutmadan yaklaşmalısınız. Bebeğinize hafif masajlar ve kas egzersizleri yapabilirsiniz. Kollarını ve bacaklarını oynatarak onunla hem oyun oynayabilir hem de kaslarını kullanmasına alıştırabilirsiniz. Bebeğiniz yorulduğunda yumuşak ve nazik masajlar yapabilirsiniz. Tüm bunları yaparken bebeğinize çok narin yaklaşmaya özen gösterin. Bebeğinizin yeni şeyleri tecrübe etmesini sağlayın. Bebekler dünyayı görerek, dokunarak en baştan öğrenir. Bu yüzden ona çeşitli şeyler göstererek ilgisini çekebilir ve oyunlar oynayabilirsiniz. Örneğin bebeğinize camdan dışarıyı göstermek onu çok şaşırtacaktır. Sokakta göreceği insanlar, arabalar ve belki de hayvanlar çok ilgisini çekecektir. Bebeğinizle devamlı konuşun. Henüz size konuşarak karşılık vermeyecektir ancak ses duymaya alışması çok önemlidir. Özellikle de konuşan insanların sesine. Bu sayede kendisi de bir süre sonra daha rahat konuşmaya ve sizi daha iyi anlamaya başlayacaktır. Bebeğinizle şirin bir şekilde konuşmaya çalışmak çok hoşunuza gitse de onunla anlamlı cümleler kurarak konuşmaya çalışın. Böylece bebeğiniz gerçek konuşmayı anlayacaktır ve ona göre karşılık verecektir. Bebeğinizle konuşmanın yanı sıra şarkı da söyleyebilirsiniz. Söyleyeceğiniz şarkıyı kısık ve yumuşak bir sesle söyleyin. Bebeğiniz yüksek seslere karşı korkuyla tepki verebilir. Sonuç olarak bebeğinizin gelişimini desteklemek için yapabileceğiniz birçok şey var. Üstelik büyüdükçe daha fazla aktiviteye kapı açacaktır.

1 Aylık Bebeğin Boyu Ne Kadar Olmalıdır?

Yeni doğan 1 aylık erkek bebeğin ortalama boyu 50 cm, kız bebek boyu ise 49 cm’dir.

1 Aylık Bebek Ne Kadar Uyur?

“1 aylık bebek aralıksız kaç saat uyur?” sorusunun cevabı bebekten bebeğe değişiklik göstermektedir. Yeni doğan bir bebek henüz gece gündüz kavramına uyum sağlayamadığı için uyku saatleri tamamen düzensiz olacaktır. 1 aylık yeni doğmuş bir bebek günde ortalama 18-20 saat uyuyabilir.

1 Aylık Bebek Gece Uyandırılmalı mı?

İlk ay içerisinde bebeğinizi geceleri 3-4 saatte bir uyandırıp emzirebilirsiniz. Yeni doğan bebekler aç bir şekilde uzun süre dayanamayacaklarından dolayı sık sık beslenmeleri gerekir.

1 Aylık Bebeğin Gazı Nasıl Alınır?

Gaz problemi bebekler için çok can sıkıcıdır. Onları devamlı rahatsız eder ve canlarını yakabilir. Bebeğinizin gazını almaksa aslında çok basittir. Başını göğsünüze koyarak sırtını nazikçe sıvazlamanız gazını almak için etkili olacaktır. Bebeklerin henüz geğirme refleksi gelişmediğinden dolayı gaz çıkarırken kusabilir. Bunun olmaması için emzirdikten hemen sonra gazını almaktan kaçınmalısınız.

1 Aylık Bebeği Oturtmak Doğru mu?

Yeni doğmuş bebekler oturma yeteneğine sahip değildir. Bu yüzden 4. aya kadar bebeklerin oturtulması tavsiye edilmez. 4. ayda da destekli şekilde oturması gerekir.

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.