Zihinsel Yetenekleri Geliştiren Bebek Oyunları

Bebekler için akıllı olmak çocuk oyuncağıdır. Araştırmacılara ve çocuk gelişim uzmanlarına göre her gün oynadığımız oyunlar bile bebeklerin beyin gelişimini destekler, dil, bilim ve matematik gibi konuları daha iyi öğrenmesini sağlayabilir. Aynı şekilde sosyal ve duygusal gelişimini de destekler. Oyun oynayan bebekler hem kendileri hem diğerleri hem de dünya hakkında öğrenirler. Bebeklerin yaptığı her eylem kendileri için bir deneydir. Yaptıkları her şeyde yeni bir bilgi edinirler.

Siz de bebeğinizin bilgi edinmesini kolaylaştırmak ve eğitmek için içeriğimizdeki maddeleri okuyabilirsiniz.

Oyuncak Nerede?

Bebeklerin nesne algısı doğduklarında limitlidir. Bir nesne gözleri önünden kaybolduğunda o nesnenin yok olduğunu zannederler. Ancak büyüdükçe bu algı değişmeye başlar. Bu noktada ebeveynleriyle oynayacağı oyunlar nesnelerin yok olmadığını öğrenmelerinde oldukça yardımcı olurlar. Bebeğiniz yaklaşık 4 – 7 ayları arasında nesnelerin her daim var olduğunu öğrenmeye başlayacaktır. O süreçte bebeğinizin oyuncağını görüş alanından çıkarıp nerede olduğunu sorabilirsiniz. Kafasını çevirip gördüğü takdirde oyuncağı dikkatini çekecektir.

Bu oyunun bir başka versiyonu olarak elinizle yüzünüzü gizleyebilir ve nerede olduğunuzu sorabilirsiniz. Yüzünüzü açtığınızda bebeğinizin size gülümsediğini keşfedeceksiniz. Çünkü sizin yok olduğunuzu düşünürken bir anda geri gelmeniz onu mutlu edecektir.

Bebek Jimnastiği

Bebekler fiziksel hareketlere bayılırlar. Ancak çok başarılı değillerdir. Bu yüzden onlara yardım etmeniz gerekir. Çocuğunuzun kol ve bacaklarını hareket ettirmeye başlamasından itibaren büyüyene dek spor hareketleri yaptırabilirsiniz. Canını yakmadan, kaslarını zorlamadan basit hareketler yaptırarak kol ve bacaklarının çalışmasını sağlayabilirsiniz. Üstelik bunu bir şarkıyla ve ritimle yaparsanız bebeğiniz çok eğlenecektir.

Teşekkür Ederim!

Bebeğiniz bazen kendi kafasında oyunlar kuracaktır. Bu oyunlarda size oyuncaklar verebilir. Bu olduğunda teşekkür ederek karşılık verin. Bebeğiniz size her bir nesne verdiğinde ona teşekkür etmeyi unutmayın. Aynı şekilde ona da teşekkür etmeyi öğretin. Bu bebeğinizin hem dil gelişimini hem de sosyal becerilerini geliştirecektir.

Dans

Bebeklerin dünyayı yaşayarak öğrenmesi çok etkileyici bir şeydir. Bebeğiniz müziği ve şarkıları da yaşayarak öğrenecektir. Bu yüzden arada bir şarkı açıp bebeğinizle birlikte dans edebilirsiniz. Bebeğiniz küçükse kucağınıza alıp ritme uygun şekilde sallanabilirsiniz. Eğer bebeğiniz kendi başına yürüyüp hareket ediyorsa ellerinden tutup beraber sallanabilirsiniz.

Kitap Okuma

Çocuklarınıza kitap okuyarak dil ve beyin gelişimini destekleyebilirsiniz. Özellikle çocuklar için özel ritimli kitaplar dil açısından daha çok gelişmelerini sağlayacaktır. Dinleyecekleri hikayelerle iyi kalpli ve paylaşmayı seven bir çocuk olmaları da muhtemeldir.

Yüz Yüze Gelin

Yüzlere bakmak, bebeklerin görsel gelişimini ve bilişsel gelişimini destekliyor. Doğumdan sadece saatler sonra bebekler yüzlere bakmayı başka nesnelere bakmaktan daha ilgi çekici buluyorlar. Araştırmalar bebeklerin 4 aylıkken yüz tanıma becerilerinin yetişkinlerinkiyle aynı seviyede olduğunu ve bu becerilerin diğer bilişsel yeteneklerden çok daha geliştiğini gösteriyor. Yüzünüzü bebeğinizden 25 santimetre uzakta tutmak ve kendinizle peluş hayvanlar arasında geçiş yapmak bebeğinizin yüzleri tanımasında daha başarılı olmasını sağlayacaktır.

İnşa Etme Becerileri

Lego ve küpler gibi şekilli oyuncaklar uzamsal farkındalık ve matematiksel yetenek geliştirmek için harikadır. Bebekler biraz büyüdüğünde bu oyuncaklar gelişimin devam etmesine yardımcı olabilir. Bloklar sayesinde hacim, mesafe ve yapıların nasıl çalıştığı gibi bazı karmaşık konuları kavrayabilirler.

Karşılıklı Konuşma

Bebeğiniz sizinle iletişim kurmayı deneyecektir. Ancak ilk kelimelerinden önce genellikle anlaşılmaz şeyler heceleyip bağıracaklardır. Bu tarz şeyler olduğunda bebeğinize mutlaka karşılık vermeli ve gülmelisiniz. Verdiğiniz tepki ne kadar güzelse bebeğinizin de o kadar hoşuna gidecektir. Mutlu olan bebeğiniz ise pozitif geri dönüş aldığı için daha çok konuşmayı hedefleyecektir. Önemli olan bebeğinizin çok kelime öğrenmesindense konuşmaya istekli ve hevesli olmasıdır.

Duyguları Açıklayın

Bebekliğin en önemli noktası karşılıklı şekilde duyguları konuşmaktır. Bebeğiniz hüzün, mutluluk, korku, sevinç, şaşırma gibi duyguları ilk defa hissettiğinde ne olduğunu anlamayabilir. Bu durumlarda onlarla iletişim kurarak neler olduğunu açıklayın. Kapı sert şekilde çarptığında çıkan sesten korkan çocuğa kapının ne olduğunu, nasıl çarptığını öğretin. Böylece zamanla kapı çarptığında sadece korkmak yerine direkt durumu algılayacak ve üstesinden gelecektir.

Çocuğunuz yanlış bir şey yaptığında ona bağırmamalı ve küstürmemelisiniz. Yaramazlık yapıp bir eşya kırdığında bunun neden yanlış olduğunu açıklamalı ve bir daha yapmamaya teşvik etmelisiniz.

Sık Sorulan Sorular

Bebeğin Zekasını Hangi Aktiviteler Geliştirir?

Bebeğinizle sık sık konuşun, kucağınıza alın ve göz kontağı kurun. Beraber kitap okuyun, şarkılar ve tekerlemeler söyleyin. Devamlı aynı şeyi tekrarlamaktan çekinmeyin çünkü bebekler tekrarlayarak öğrenirler. Üstelik önlerine 100 defa aynı şeyi koysanız bile yine zevk alırlar.

Bebeğimin Beyin Gelişimini Nasıl Desteklerim?

Beyin gelişiminin en önemli noktası sağlıklı bir yaşam sürdürmektir. Sağlıklı beslenmek ve egzersiz yapmak beyin gelişiminin en büyük destekçileridir. Bunun yanı sıra hamileyken veya doğumdan sonra sigara, alkol gibi maddelerden uzak durmalısınız.

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.