Yenidoğan Bebeklerde İşitme Testinin Önemi

Her 1000 yenidoğan bebekten 2’si doğuştan gelen veya yenidoğan döneminde geçirdiği hastalıklar sebebiyle işitme problemine sahip oluyor. İşitme problemleri birçok farklı çeşitte olsa da erken teşhis edilirse çözümler geliştirilebilir.

Çocuğunuz Size Tepki Vermiyorsa İşitme Testi Yapmanız Gerekebilir

Bebeğiniz doğuştan olabileceği gibi sonradan da işitme problemlerine sahip olabilir. Bu yüzden bebeğinizin sağlık durumunu yakından takip etmelisiniz. Bebeğiniz ilk doğduğunda şiddetli olmadıkça seslere tepki vermeyebilir. Genellikle 3. aydan itibaren insan sesine tepki vermeye başlar. Özellikle annelerinin sesine karşı ayrı bir bağ kurarlar. 6. aydan itibaren bebeğiniz herhangi bir sesin geldiği yöne merakla başını çevirebilir. Eğer bebeğiniz bu dönemlerde olması gerektiği gibi tepki vermiyorsa işitme problemleri riskini düşünmeniz gerekir.

İşitme Problemleri Sık Rastlanan Bir Sorun!

Birçok ebeveyn gerçekle yüzleşme korkusundan dolayı benim çocuğuma bir şey olmaz şeklinde düşünüyor. Oysaki çocuklarınızı gerçekten korumanın tek yolu, bir şeylerin yanlış gidebileceğiniz kabul etmektir. Çünkü sağlık problemleri düşündüğünüzden çok daha fazla yaygındır. Çocuğunuzla ilgili bir problem olduğunu düşünüyorsanız hiç vakit kaybetmeden doktora gitmelisiniz. Erken teşhis birçok sağlık probleminin tedavisinde çok önemlidir.

Doğan her 1000 bebekten 2’sinin işitme problemi yaşaması oldukça yüksek bir olasılıktır. Her yıl 1 milyondan fazla bebek doğduğunu göz önüne alırsanız, binlerce bebeğin işitme problemi yaşadığını görebilirsiniz. Bu yüzden sağlık konusunda şüpheleriniz varsa mutlaka doktor gitmelisiniz.

Yenidoğan Bebeklerde İşitme Testi Nasıl Yapılır?

Bebeklerin işitme testi için farklı yöntemler geliştirilmiştir. Yenidoğan bebeklerde teknolojik yöntemler kullanılırken biraz daha büyük bebeklerde daha basit yöntemler kullanılır. Ancak bebekte işitme kaybı olduğu kesinse işitme kaybının durumunu ölçmek için farklı testler kullanılabilir. En çok kullanılanlar İşitsel Beyin Sapı Yanıt Testi (ABR / BERA) ve Otoakustik Emisyon Testi (OAE)’dir.

İşitsel Beyin Sapı Yanıt Testi (ABR / BERA)

Bu test hem bebekler hem de çocuklar için uygulanan oldukça yaygın bir testtir. Testin gerçekleşmesi için bebeğin tamamen hareketsiz kalması gerekmektedir. Bu yüzden genellikle sedasyon yapılır. Test için özel kulaklıklar ve elektrotlar bebeğe takılır. Ardından kulaktan çeşitli desibellerde sesler verilir. Verilen seslerin desibel düşükten yükseğe doğru artar. Her ses verildiğinde vücudun tepkisi elektrotlar üzerinden kaydedilir. Bebeğin verdiği tepkinin normal tepkilerle uyumuna bakılır. Gelen tepkiye bağlı olarak işitme kaybının olup olmadığı ve ne derecede olduğu anlaşılır.

Otoakustik Emisyon Testi (OAE)

Bu testte yeni doğan bebeklerin kulaklarına minyatür bir kulaklık ve mikrofon yerleştirilir. Ardından bir ses dalgası gönderilir. İç kulakta sese titreşerek yankı veren özel saç hücreleri vardır. Hücreler titreşerek orta kulağa çok sessiz bir ses dalgası gönderir. Bu ses dalgasının ölçümü OAE’dir. Eğer ki titreşimler geri gelmezse bebek duymuyor demektir. Ancak bu test aynı zamanda kulakta tıkanıklık olduğu anlamına da gelebilir. Doktorunuz test sonucuna göre en doğru sonucu söyleyecektir.

Hangi Durumlarda Bebeklere İşitme Testi Mutlaka Yapılmalıdır?

  • Bebeğin prematüre doğması,
  • Bebeğin doğumda oksijensiz kalması,
  • Bebeğin çok zayıf doğması,
  • Bebeğin yüz kulak anomalisi ve deformasyona sahip olması,
  • Bebeğin sarılığa sahip olması,
  • Bebeğin aile geçmişinde genetik işitme engelinin olması

durumlarında bebeğe mutlaka işitme testi yapılmalıdır.

Sıkça Sorulan Sorular

Yenidoğan Bebeklerde İşitme Testi Ne Zaman Yapılmalıdır?

Yeni doğan bebekler sağlık testleri çok önemlidir. Bu yüzden bebekler doğduktan sonra doktorlar tarafından işitme de dahil olmak üzere birçok test yaparlar. Yani doğumdan sonra bebeğinize işitme testi yapılacaktır. Ancak işitme problemleri sonradan da ortaya çıkabilir. Bu yüzden bebeğinizi her zaman takip etmelisiniz.

Yeni doğan bebek ilk işitme testinden neden geçemez?

Bebeklerin ilk işitme testini geçememesi olağan bir durumdur ve birçok farklı sebebi olabilir. Ancak bu durumda endişe etmemelisiniz. Doktorunuzla mevcut durumun neden kaynaklandığı konuşup bir süre sonra yine teste sokabilirsiniz. Eğer bir sonraki testinizde de aynı sonuç aldıysanız daha farklı testlerle derinlemesine test edilir ve en doğru sonuca varılabilir.

Bebeklerde işitme testi neden yapılır?

İnsanlar yaşadıkları problemleri aktarabilse de bebekler bunu kolayca anlatamazlar. Özellikle hayatı yaşayarak öğrendiklerinden dolayı yaşadığı problemlerin gerçekten problem olduğunu anlayamazlar veya merak edemezler. Bebekler sizin sesinizi duyana kadar sesin varlığını bile kavramazlar. Bu yüzden işitme testleri büyük önem taşır.

Yeni doğan bebeğin duyup duymadığını nasıl anlarız?

Yeni doğan bebekler çok şiddetli olmadığı sürece seslere basitçe tepki vermezler. Ancak aşırı şiddetli seslere tepki verseler bile hala işitme kaybı yaşıyor olabilirler. Bunu anlamanın en iyi yolu doktorunuzun bebeğiniz doğduktan sonra işitme testi yapmasıdır. İşitme testinde her şey yolundaysa endişelenmenize gerek yok. Bebeğinizin sesinize tepki vermediğini düşünüyorsanız ilerleyen zamanlarda yeniden test yapabilirsiniz.

Bebeklerde işitme testi yapılmazsa ne olur?

Bebeklerin sağlığı doğduklarında çok hassastır. Eğer dikkatli olmazsanız ve testleri yaptırmazsanız bebeğinizin hastalıkları gizli kalabilir. İşitme testi de bebeğinizin sağlığı için önemli bir testtir ve mutlaka yapılması gerekmektedir. Eğer bebeğinize işitme testi yapılmazsa işitme problemleri gizli kalabilir. Bu durumda bebeğinizle iletişim kuramazsınız ve konuşmayı öğrenemez.

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.