Normal Doğum İçin Adım Adım Hazırlık

Vücudunuzda günden güne sizinle birlikte büyüyen umudun haberini ilk aldığınız andan itibaren yaklaşık kırk hafta sürecek olan büyülü bir yolculuğa adım atarsınız. Yaklaşık dokuz ay boyunca her güne minik yavrunuzla uyanır, onun gelişimini gözlemler ve hissedersiniz. Dokuz ayın sonunda ona kavuşma anınız geldiğinde hissettiğiniz heyecanı tanımlamak için uygun kelimeleri bulmak ise oldukça zordur. Çeşitli durumlarda tercih edilebilecek iki doğum yöntemi bulunur. Bunlar halk arasındaki adıyla “normal doğum” olarak bilinen vajinal doğum ve sezaryen doğumdur. Doktorlar tarafından özel bir durum olmadığı sürece önerilen ve anne adayları tarafından en sık tercih edilen doğum yöntemi normal doğumdur. Yazımızın devamında normal doğum hakkında merak ettiğiniz her şeye ulaşabilirsiniz!

Normal Doğum Nedir?

Normal doğum olarak da bilinen vajinal doğum, anne karnındaki bebeğin doğal yollarla vajina kanalından kayarak dış dünyayla buluşmasıdır. Normal doğum, bebeğin doğum kanalından dışarı itilmesiyle gerçekleşir. Bu süreçte annenin bilinci yerindedir ve doğumu hekimler yardımıyla yönlendiren kişi annedir.

Normal doğum, kişiden kişiye değişim gösterebilen bir süreçtir. Kasılmaların ve sancıların artması ve suyun gelmesi ile başlayan normal doğum süreci; servikal bölgenin genişlemesi ile devam eder. Tüm süreç boyunca anne; bebeğine kavuşmanın mucizesini iliklerine kadar hissedebilecektir.

Normal Doğum Nasıl Gerçekleşir?

Normal doğum, annenin vücudunun bebeği doğal yollarla doğum kanalına yönlendirmesi ve bebeğin dış dünyaya kavuşması yoluyla ilerler. Normal doğum süreci, kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Normal doğumun başladığını kasılmalardan anlayabilirsiniz. Kısa süre içerisinde serviks kanalı genişler, kasılmalar sıklaşır ve doğum başlar. Bebeğin başının doğum kanalına yerleşmesiyle birlikte doğum sürecinin sonuna yaklaşılır. Bebek doğduktan kısa süre sonra plasenta da doğar ve doğum sona ermiş olur.

Normal Doğum Öncesinde Doğuma Nasıl Hazırlanılır?

Normal doğum, annenin tüm doğum sürecinde aktif olduğu bir doğum yöntemidir. Bu büyülü anı yaşayacak olan anne adayının, normal doğuma fiziksel ve psikolojik olarak hazırlanması gerekir.

Gebelik süresince sağlık kuruluşları aracılığıyla destek almak, hamilelik ve doğum süreciyle ilgili gerekli bilgileri en doğru kişilerden öğrenmenize yardımcı olacaktır. Gebelik eğitimleri, doğum çalışmaları gibi etkinlikler sayesinde anne adayları hem kendi bedenlerini ve kısa süre sonra tanıklık edecekleri mucizeyi tanırlar hem de doğum korkusunu yenebilirler. Ayrıca gebelik sırasında pelvik kasları güçlendirmek için uzmanların gözetiminde hafif egzersizler yapmak da normal doğum için oldukça faydalı bir hazırlık yöntemidir.

Normal doğum kendiliğinden gelişen doğal bir süreç olduğundan dolayı hamileliğin otuz sekizinci haftasından itibaren bir acil durum çantasını hazır tutmayı ihmal etmemeniz gerekir. Bu çantada annenin ihtiyaç duyabileceği bir pijama takımı, doğum sonrası kanamaları için mesane pedi, bebek için zıbın, eldiven, şapka, çorap ve battaniyeden oluşan bir hastane seti, bebeğiniz için yedek kıyafetler, bebek ağız mendilleri ve bol miktarda bebek bezi bulunmalıdır.

Normal Doğum Süreci Nasıl İlerler?

Normal doğum temelde üç aşamadan meydana gelen bir süreçtir. İlk aşama iki adımdan oluşur. İlk adım, “latent faz” adı verilen adımdır ve bu, doğumun başladığının habercisidir. Bu sırada kasılmaları fark edebilmeniz ve hafif sızılar hissetmeniz mümkündür. Normal doğumun başlamasıyla birlikte bebeğinizin dünyaya geleceği alan olan serviks açılmaya başlar. Açılma sırasında hafif ağrılar hissetmeniz mümkündür. Açık pembe renkli hafif bir kanama gözlemlemeniz de oldukça doğaldır.

Latent faz boyunca bol sıvı tüketmek, kısa yürüyüşler yapmak, ılık bir duş almak ve rahat pozisyonlarda dinlenmek oldukça önemlidir. Eğer yaşadığınız kanama koyu renkli ve yoğunsa ya da suyunuz gelirse bir sağlık kuruluşuna başvurmanız önerilir.

Kasılmaların sıklığı ve şiddeti arttıkça aktif faza giriş yaptığınızı anlayabilirsiniz. Bu süreç ortalama dört ile sekiz saat aralığında sürmektedir. Baş dönmesi, mide bulantısı, bacaklarda kasılma gibi durumlarla karşılaşılması normaldir. Aktif faz, doğumun fiilen başladığının göstergesidir. Bu süreçte serviksiniz dört santimetreden on santimetreye kadar genişleyebilir. Bir lastik top üzerinde oturarak esneme hareketleri yapmak, kasıklarınıza hafif bir masaj uygulamak ve sıcak bir duş almak; bu süreci kolaylaştırmaya yardımcı olacaktır. Kasılmaların altmış ile doksan saniye arasında sürebileceği göz önüne alındığında nefes egzersizleri yapmaya başlamak ve sağlık görevlilerini yaşadığınız ağrı miktarıyla ilgili bilgilendirmek önemlidir. Bu süreçte ağrı kesici, anestezi ya da epidural kullanılabilir.

Serviks yeterince genişlediğinde ve bebek doğum kanalına tam olarak yerleştiğinde artık ıkınmaya başlayabilirsiniz! Bu, normal doğumun ikinci aşamasına geçtiğinizi gösterir. Sağlık görevlilerinin yönlendirmeleri ile bebeğinizi ittirirken düzenli nefes almayı ihmal etmemeniz önemlidir. Bebeğin doğum süreci, kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Birkaç dakikada doğum gerçekleştirebileceğiniz gibi doğum süreciniz birkaç saati de bulabilir. Bebeğinizin başı göründükten sonra vücudu kısa süre içerisinde doğum kanalından kayacaktır. Kısa süre içinde dokuz aydır beklediğiniz mucizenize kavuşacaksınız!

Normal doğumun son aşaması ise plasentanın doğumudur. Bebeğiniz doğduktan sonra kasılmalarınız azalacak ve hissettiğiniz acı hafifleyecektir. Yaklaşık yarım saat içinde plasenta da doğacaktır. Bunun ardından sağlık görevlileri annenin sağlığını kontrol etmek için karın bölgesinde ve vajinal kanalda çeşitli incelemelerde bulunabilir. Plasenta doğduktan sonra bir süre daha çeşitli kasılmalar hissedebilirsiniz, bu durum rahminizin normal boyuta dönmekte olduğunun habercisidir.

Normal Doğum Sonrasında Neler Yapılmalıdır?

Normal doğum, anne için oldukça yorucu bir süreç olabilir. Doğum tamamlandıktan sonra annenin ve bebeğin sağlığıyla ilgili gözlemler yapılır. Normal doğum sonrasında karın kaslarının sıkılaşmasına yardımcı olabilmek için doktor kontrolünde korse kullanılabilir. Doğumdan sonra bol sıvı tüketmek oldukça önemlidir. Doğumdan sonra bolca dinlenmek ve kendinizi hazır hissettiğinizde sağlık görevlilerinin eşliğinde kısa yürüyüşler yapmak önerilir. Normal doğum sonrasında kanamalar yaşanabilir. Bu kanamalar sürekli olarak kontrol altında tutulmalıdır ve sağlık görevlilerine bildirilmelidir.

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.