Kadın Kalp Hastalıklarının Hamilelik Süreci ve Bebek Üzerindeki Etkisi

Kalp hastalıkları birçok insanın korkulu rüyasıdır. Ciddi sağlık problemleri maalesef hayatımızın her yanını etkiler. Etkilediği en önemli unsurlardan bir tanesi de hamilelik sürecidir. Hamile kalmak isteyenler ve hamilelik döneminde kalp sorunu yaşayan anne adayları için kafada birçok soru işareti oluşuyor. Eğer sizin de kafanızda soru işaretleri varsa içeriğimizi okuyarak fikir edinebilirsiniz.

Gebelik Döneminde Kalp ve Damar Hastalıklarına Karşı Tetikte Olun

Gebelik döneminde kadınların ortalama %4’ünün kalp ve damar hastalıklarına yakalandığı bilinmektedir. Ancak bu sebeple doktor gidenlerin sayısı çok azdır. Halbuki gebelik dönemi ve öncesinde kalp ve damar hastalığı takibi yapmak çok önemlidir. Bu tür hastalıklar sadece anneyi değil, bebeği de etkileyebilir.

Genetik Kalp Rahatsızlıklarına Dikkat Edin

Doğuştan sahip olduğunuz kalp, damar ve aort hastalıklarınız gelecek kuşaklara aktarılabilir. Eğer genetik kalp rahatsızlıklarınız varsa doktorunuzla konuşmalı ve çocuğunuz için erkenden önlem almanız gerekmektedir. Doğum sırasında özel ilaçlar kullanmanız ve bazı ilaçlardan uzak durmanız gerekebilir.

Genetik kalp rahatsızlığı hem anneden hem de babadan geçebilir. Ancak annenin sahip olduğu genetik rahatsızlığın çocuğa geçme olasılığı babadan geçme olasılığından daha yüksektir. Her iki ebeveyn de kalp rahatsızlığına sahipse çocuk daha büyük risk içerisindedir.

Bebekte kalp hastalığının olup olmadığı anlamak için anne karnında teşhis yöntemleri bulunmaktadır. Yapılan testlere bağlı olarak bebeğin sahip olduğu anomaliler ve gelişim bozuklukları tespit edilebilir. Yapılan testler EKG gibi yöntemler olabilirler.

Gebelik Döneminde Kalp ve Damar Hastalıkları Tanı Yöntemleri

Ailenin tıbbi geçmişinin öğrenilmesi hastanın muayenesinde oldukça etkilidir. Bu sayede olabilecek sorunların erken teşhisi yapılabilir. Kişinin aile geçmişinden alınan sonuçlar birçok hastalığın önüne de geçilmesini sağlamaktadır.

EKG anne adaylarının kalplerini takip etmekte son derece yararlı bir testtir. Kalbin tüm özelliklerini göstererek anormal görülen her şeyin saptanmasını sağlar.

Yapılan bir başka test ise egzersiz testidir. Kişi spor yaparak kalbini stres altına sokar. Kalbinin ritmi ölçülür ve ritim bozuklukları tespit edilir.

Bir diğer tanısal yöntem MR’dır. Kalbin haritasını çıkararak fiziksel deformeleri ve anomalileri tespit edebilir. Kalp kapakçıkları, aort hastalıkları gibi sorunlarda MR en etkili tespit yöntemidir.

Kalp Hastalığı Riski Taşıyanlar İçin Doğum Tavsiyeleri

  • Normal doğum tercih edilmeli ve çaresiz kalmadıkça sezaryen olunmamalıdır. Sezaryen beden ve kalbe çok fazla stres yükler.
  • Kalp üzerindeki stresi azaltmak için spor yapılmalıdır. Verilen her kilo kalp üzerindeki baskıyı azaltacaktır.
  • Mutlaka sağlıklı beslenilmelidir. Sağlıklı beslenmenin vücut üzerindeki olumlu etkileri her türlü koşul için çok etkilidir.

Sağlıklı Kişilerde Gebeliğin Kalp ve Dolaşım Sistemi Üzerine Etkisi

Sağlıklı bir anne adayında vücutta dolaşan kan miktarı bebeğin ihtiyaçlarını karşılayabilmek adına artar. Artan kan yaklaşık %30 ila %50 arasında olur. Ancak kanın artmasıyla beraber içindeki kırmızı kan hücreleri aynı hızla artmaz. Bu da kansızlığa sebep olabilir. Kansızlıkla beraber kalbin çok daha fazla çalışması gerekir. Bu da harcanan en ufak eforlarda bile nefes darlığına, çarpıntıya ve yorgunluğa sebep olabilir. Kansızlığın tedavisi için bol temiz hava almalı, demir içeren besinler tüketmeli, sağlıklı ve dengeli beslenmelisiniz. Gerektiği yerde ilaç kullanmanız hem sizin hem de bebeğiniz açısından önemle tavsiye edilir.

Gebeliğin bir başka etkisi ise rahmin giderek büyümesi vücuda baskı yapmasıdır. Rahmin vücutta yaptığı baskı toplardamarı sıkıştırır. Kalbe giden kan azalır ve tansiyon düşebilir. Aynı şekilde direkt olarak kalbe de baskı uygulanabilir ve kan pompalamasını zorlayabilir. Bu durum için gebeler çok fazla hareketten kaçınmalı ve bedenlerini dinlenmeye bırakmalıdırlar.

Kan damarlarına olan basınç sadede dolaşımı etkilemekle kalmaz, damarların genişlemesine de sebep olur. Dolayısıyla varisler gelişir. Varislerin oluşumu zamanla toplar damar tıkanıklığı gibi çeşitli hastalıklara da yol açabilir.

Sağlıklı insanlarda görülebilen bu tür hastalıkların tedavisi genellikle sağlıklı yaşamaya bağlıdır.

Kalp ve Damar Hastalıkları İçin Nasıl Tedbirler Alınabilir?

Kalp hastalıkları karşısında alabileceğiniz tedbirler kısıtlıdır. Ancak doğru tedbirlerle hiçbir sağlık problemi yaşamadan doğum yapabilirsiniz.

  • Doktorunuzla her türlü bilgiyi paylaşmalı ve ailenizin hastalık geçmişini net ve doğru şekilde aktarmalısınız. Eksik tuttuğunuz her bir bilgi size ve çocuğunuza zarar verebilir. Hastalıklar bilindiği sürece önlemleri alınabilir.
  • Tekrar eden doktor muayeneleri kaçırmayın ve her şeyin yolunda gittiğinden emin olun.
  • Sağlıklı bir yaşam sürdürün. Sigara ve alkol gibi maddelerden uzak durarak hem kalbinizin hem de bebeğinizin sağlığının düzelmesini sağlayın.
  • Kullandığınız ilaçları doktorunuza mutlaka bildirin. Gerekirse alternatifleri ile değiştirin ya da ilacı bırakın.
  • Demir takviyesi kullanabilirsiniz. Kansızlıkla başa çıkmak ve daha rahat bir hamilelik için demir takviyesi oldukça önemlidir.

Sıkça Sorulan Sorular

Gebelik kalbi etkiler mi?

Gebelik döneminde kalp ve damarları etkilenir. Kalp daha hızlı atmaya başlar ve daha fazla yük biner. Aynı şekilde vücuttaki kan basıncı düşer ve damar duvarları zayıflar.

Ritim bozukluğu olan biri normal doğum yapabilir mi?

Kalp ritim bozukluğu olanlar normal doğum yapabilirler.

Kalp yetmezliği olan kişi hamile kalabilir mi?

Kalp yetmezliğinin birçok çeşidi vardır. Bazı hastalar anne karnındaki bebeğe zarar verecek ilaçları kullanmak zorundadırlar. Bu durumdaki kişiler hamile kalamazlar.

Kalp hastaları sezaryen doğum yapabilir mi?

Kalp hastaları sezaryen doğum yapabilirler ancak bu çok riskli bir seçenektir. Mümkün oldukça normal doğum yapmaya çalışın.

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.