Hamilelikte Kilo Alımı Nasıl Olur?

Gebelik dönemi kilo verme süreci değil, kilo alma süreci olarak kabul edilir. Hamilelikte kilo alımı durumu, anne adayları tarafından da sıklıkla araştırılan bir konudur. Hamilelik esnasında zorunlu kilo alımı yaklaşık olarak 8 kg olup, fetüs, plasenta, amniyotik sıvı hacmi ve maternal dokular (rahim, meme, artan kan hacmi) kilo artışının temel nedenleri arasında yer almaktadır. Hamilelikte beklenenden daha az kilo alımı ise hamileliği desteklemek amacıyla mevcut maternal yağ ve protein depolarının harcanacağı anlamına gelmektedir.

Hamilelikte Kilo Alımı Neden Önemlidir?

Hamilelik süresince yeterli kilo alımı her geçen gün büyüyen bebeğin gelişimi ve doğum sonrası beslenmesi için oldukça gerekli bir unsur. Hamilelikte yeterli kilo alımı bebeğin sağlıklı şekilde gelişebilmesi için gereklidir. Belirli bir düzende kilo alımı varis, hemoroit (basur), sırt ağrısı, yorgunluk, hazımsızlık, karında çatlak ve nefes yetmezliği gibi problemlerin oluşma olasılığını azaltmaktadır.

Hamilelikte Ne Kadar Kilo Alınmalıdır?

Normal kiloya sahip anne adayları için hamilelik süresince toplam 11 ila 13 kg arası kilo alımı uygundur. Yeterli kilo alınmaması özellikle 9 kg altında kilo alımı bebekte büyüme geriliği tehlikesine sebep olur. Yine başlangıçta normal kilolu olan anne adaylarında 15 kg ‘dan fazla kilo alımında gebelik tansiyonu, gebelik zehirlenmesi ve gebelik şekeri görülme ihtimali artacaktır.

Hamilelikte Kilo Alımı Nasıl Takip Edilir?

Hamilelikte kilo alımının nasıl olduğunu tespit etmek haftalık veya aylık olarak takip edilmesi gerekir. Anne adaylarının ilk 3 ayda toplam 1 kilo alması yeterli olacaktır. Sonraki dönemlerde ise ayda 1,5 kg kadar kilo alması idealdir.  Kilo alımı takibinde hızlı kilo artışına rastlanırsa özellikle karbonhidratlı ve yağlı gıdalardan uzak durulmalı ve rutin yürüyüşlerle kalori harcanması sağlanmalıdır.

Hamilelikte Vücut Kitle Endeksinize Göre Kilo Alımı

Hamile kalmadan önce zayıf olan anne adayları yani 18 kg dan düşük vücut kütle endeksine sahip olanlarda gebelik süresince 12-18 kg arasında kilo alması normal kabul edilir. Hamile kalmadan önce aşırı kiloya sahip olan anne adaylarının ise hamilelik sırasında 5-9 kg arasında kilo almaları yeterli olacaktır.

Hamilelikte Alınan Kiloların Dağılımı Nasıldır?

Normal bir kiloya sahip bir anne adayının aldığı kiloların dağılımı yaklaşık olarak:

  • Bebeğin ağırlığı: 3.4kg
  • Plasenta ağırlığı: 700gr
  • Vücut sıvısındaki artış miktarı: 1.8 kg
  • Rahim ağırlığındaki artış miktarı: 900 gr
  • Meme dokusunda artış miktarı: 900 gr
  • Kan hacminde artış miktarı: 1.8 kg
  • Annede yağ, protein ve besindeki artış miktarı: 3.1 kg
  • Amniyotik sıvıdaki artış miktarı: 900gr olarak hesaplanmıştır. 

Hamilelikte Fazla Kilo Almak Zararlı mıdır?

Hamilelikte aşırı kilo alımında ortaya çıkabilecek sorunlar arasında: gestasyonel diyabet, sırt ağrısı, bacak ağrısı, fazla yorgunluk, varislerde artış, sezaryen olasılığında artış ve tansiyonda artış yer almaktadır.

Sık Sorulan Sorular

Hamilelikte Ay Ay Kilo Alımı Nasıl Olmalı?

Hamilelik süresinin ilk 3 aylık dönemi olan ilk trimesterde 500 gr ile 2 kg arasında kg alınmaktadır. İkinci üç aylık dönem olan ikinci trimesterde ise haftada ortalama olarak 400 ila 800 gram arasında kilo alımı gerçekleşir. Son üç aylık dönem olarak adlandırılan üçüncü trimesterde ise aynı şekilde haftada ortalama 400 ila 800 gr alınmaktadır. Hamilelik boyunca haftalık kilo alımının standart olarak devam etmesi bebeğin daha sağlıklı şekilde büyümesine yardımcı olur. Ani kilo alımı ya da verimi gibi durumlar önemli olabileceği için acilen doktorunuza danışmanız gerekir.

Hamilelikte Fazla Kilo Almamak İçin Ne Yapılmalıdır?

Hamilelikte beslenme, uyku ve egzersiz üçgeni oldukça önemlidir. Aşırı tatlı tüketimi, hamur işleri ve çok yağlı gıdalar, bebeğin büyümesi, annenin direnci için önem taşımadığı gibi fazla kilo alımına sebep olur. Alınan fazla kilolar, hamilelik döneminde anne adayının rahatsız hissetmesini sağlar. Dengeli ve düzenli beslenme anlayışı sayesinde hem hamilelikte aşırı kilo alımı yaşanmaz hem de bebek ve anne için çok daha güçlü bir beslenme sağlanır.

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.