Çocuğunuz Aşırı Kiloluysa Ne Yapmalısınız

Çocukların büyüdükçe daha fazla kilo alırlar. Bazen almaları gerekenden fazla kilo alarak şişmanlayabilirler. Hatta çok daha fazla ilerleyip obeziteye sebebiyet verebilir. Çocukların obeziteye yakalanması ise hiç isteyeceğiniz bir durum değildir. Obezite peşinde çok çeşitli sağlık problemleri getirir. Siz de çocuğunuzun son dönemde çok kilo aldığını düşünüyorsanız içeriğimizi okuyarak ne yapmanız gerektiğine dair fikir edinebilirsiniz.

Obezite Nedir?

Obezite vücuttaki yağ dokusunun aşırı miktarda olmasına verilen isimdir. Çocukluk döneminde obezite oldukça tehlikeli olmanın yanı sıra obez yetişkinlerin %40’ı çocukluk döneminde obez olurlar.

Obezite teknik olarak vücut kitle endeksinin 30 BMI üstüne olmasıdır. 30 seviyesinin üstüne çıkanlar obez olarak nitelendirilir.

Çocuklarda Obezite Sebepleri Nedir?

Obezitenin birçok farklı sebebi olabilir. Gelin bu sebepleri beraber inceleyelim.

Aileden Kaynaklı Obezite Sebepleri

Ailenin yaşama tarzı obeziteye sebep verebilir. Özellikle anne ve babanın obez olması çocuğun da obez olma riskini arttırır. Ailenin bu noktada hayat tarzını düzenlemesi ve çocuğunun da uyması gerekir.

Çevre Kaynaklı Obezite Sebepleri

Çocukların kilo almasındaki en büyük etkenlerden bir tanesi aldıkları kiloyu verebilecek bir çevreye sahip olmamalarıdır. Hareketlerinin kısıtlanması çocukların kilo vermeleri için çok büyük engeldir. Hareket etmeden sadece yemek yemek obeziteye sebep olmaktadır.

Beslenme Kaynaklı Obezite Sebepleri

Obezitenin en temel sebebi aşırı beslenmedir. Çocukların devamlı yemek yemesi, bol kalorili yiyecekler tüketmesi ve sağlıksız bir beslenme düzenine sahip olması obeziteye direkt davetiye çıkarır.

Çocuklar yaşı gereği bolca hareket ederler ve enerji harcarlar. Bu sayede rahatça kilo verebilirler. Ancak hareketleri kısıtlanırsa ve harcadığı enerjiden daha fazlasını yiyorsa aynı şekilde kilo alacaktır.

Hormon Kaynaklı Obezite Sebepleri

Tiroit bezleri, böbrek üstü bezi hastalıkları hormonlarda dengesizliğe sebep olabilir. Hormon dengesizliği aşırı kilo alımına sebep verebilir. Hormon ilaçlarıyla beraber bu durum düzelebilir ve kilolar zamanla verilebilir.

Obezitenin Vücut Üzerindeki Etkisi

Obezite ve kilo sadece görünüş olarak etkilemez, aynı zamanda vücut içinde çok büyük değişikliğe de sebep olur.

Obezite olan kişilerde diyabet görülür. İnsülin salınması artar ve vücuttaki şeker dengesini bozar. Ailede de şekere dair geçmiş varsa diyabet hızlıca ortaya çıkabilir.

Obezite ergenlik döneminde gelişimi de engelleyebilir. Kız çocuklarında adet düzensizliği, aşırı kıllanma gibi problemler görülebilir. Erkek çocuklarında ise erken kıllanma ve ergenliğin gecikmesi gibi sorunlar görülebilir.

Tüm bu sorunların yanı sıra yüksek tansiyon, hiperlipidemi, solunum bozuklukları, ortopedik bozukluklar ve psikolojik bozukluklar ortaya çıkar. Vücut içindeki organlar ve sistemler etkilenir. Karaciğer yağlanması, kalp damar bozuklukları ve safra kesesi gibi sağlık problemleri oluşabilir.

Çocuğunuzun Zayıflaması İçin Ne Yapmalısınız?

Obez çocuk mutlaka doktor kontrolünden geçmelidir. Doktorun sizden istediği bilgileri vererek çocuğunuza karşı iyi bir tedavi yöntemini doktorunuzla yakalayabilirsiniz. Doktorlar çocuğunuzun yedikleriyle, ailenin yaşam tarzıyla, fiziksel aktivitesiyle ve çeşitli muayeneleri ile en iyi yaklaşımı sergileyecektir. Özel bir diyet ve yemek listesi ile çocuğunuzun kilo vermesini sağlayacaktır.

Eğer doktorun talimatlarına uyulmazsa çocuk obez kalmaya ve sağlık problemlerini yaşamaya devam edecektir. Büyüdüğü süreçte fiziksel gelişim olarak sınırlarda kalacaktır. Boyu uzaması gerektiği gibi uzamayacak ve kas gelişimi sınırlı kalacaktır. Çocuğunuzun sağlığı ve geleceği için bu listeye uymalısınız.

Obez Çocuk Nasıl Zayıflar?

Obezite asla tek taraftan uğraşla geçmez. Yemek alışkanlığının düzelmesi, aktif spor yapılması ve psikolojik destek aynı anda gerekir. İçlerinden birinin eksik olması çocuğun daha fazla kilo almasına sebep olacaktır. Üstelik bu yapılanlar geçici değil, kalıcı olmalı ki tüm hayat şekli değişsin.

Obezite tedavisinde ilk adım yeme alışkanlıklarının düzenlenmesidir. Çocuk açlıkla başa çıkmayı öğrenmeli ve günde sınırlı bir şekilde kalori almalıdır. Alınan kalori ve nasıl alındığını diyetisyenler belirleyecektir. Yapılan diyet genel olarak karbonhidratta düşük ve proteinde yüksek olacaktır. Yağlı yiyecekler, fast food ve abur cuburlar asla yer almayacaktır. Çocuğunuza arada bir de olsa bunu yiyecekleri vermekten tamamen kaçınmalısınız.

Sonraki adım ise spordur. Çocuk aktif olmalı, dışarıda yürüyüş yapmalı ve arkadaşlarıyla oynamalıdır. Bütün gün evde oturursa kas kaybına uğrayacaktır. Üsteli çocuğunuz kilo verdikçe her gün biraz daha rahat hareket edebileceğini fark edecektir. Bu da ona zihinsel anlamda iyi gelecektir. Başlangıçta 2 adım atınca yorulan insanlar bile bir süre sonra saatlerce yürüyebilecek hale gelecektir.

Son adım ise psikolojik yardımdır. Aileden destek ve sevgi gelmeli, çocuğun hevesi kırılmamalıdır. Kilolu olduğu için çocuğa kızılmamalıdır. Obezite tedavisi uzun vadelidir. Bu süreç boyunca çocuk başarılı olmaya teşvik edilmelidir. Bu sayede gizlice yemeye çalışması da engellenecektir. Eğer ki nasıl yaklaşacağınızı bilmiyorsanız profesyonel yardım almayı düşünebilirsiniz.

Çocuk Obezite Tedavisinde İlaç ve Cerrahi Yaklaşım

Çocuk obezitesinde ilaçlar kullanılmaz. İlaçların ağır etkisi çocuk bedenine yıkıcı yan etkiler bırakabilmektedir. Ancak cerrahi işlemler duruma göre uygulanabilmektedir. Herhangi bir cerrahi işlemin uygulanması için en az 16 yaş önerilir. Ancak cerrahi işlemler riskli ve zorludur. Bu yüzden öncelikli olarak doğal kilo verme yöntemleri önerilir.

Ameliyat seçenekleri mide üzerindedir. Genellikle mide küçültme ameliyatı yapılır. Midenin bir kısmı alınır ve kişinin daha az yemesi sağlanır. Bir anda daha az yemek yemeye başlayan kişi hızlıca kilo vermeye başlar. Ancak hasta aynı beslenme alışkanlığı ile yemek yemeye devam ederse kilo veremez. Bu yüzden ameliyattan önce kesinlikle beslenme alışkanlıkları düzenlenmiş olmalıdır.

Obezitenin Olmaması İçin Önlem Alın

Obezite bir anda olmaz. Alışkanlıkların düzenlenmesiyle beraber obezite engellenebilir. Çocukların kilo alması normaldir. Aşırı kilo almaması içinse hayat düzenli olmalıdır. Aşağıdakileri yaparak çocuğunuzu obeziteye karşı hazırlayabilirsiniz.

  • Can sıkıldıkça yemek yenmemelidir.
  • Fast food ve abur cubur çok yenmemelidir.
  • Yağlı yiyeceklerden kaçınmalıdır.
  • Aile beslenme alışkanlığı düzenlenmelidir.
  • Yemek bolca çiğnenmeli ve yavaşça yenilmelidir.
  • Şeker tüketimi az olmalıdır.
  • Besin değeri olmayan gıdalardan uzak durulmalıdır.

Sıkça Sorulan Sorular

Çocuğum çok kilolu ne yapmalıyım?

Çocuğunuz çok kilolu ise ilk olarak daha fazla kilo almasına engel olmalısınız. Yemeğini düzenleyerek, spor yaptırarak kilosuna dikkat edebilirsiniz.

Çocuklarda fazla kilo için hangi doktora gidilir?

Herhangi bir sebepten obez olan çocuklar öncelikle hormon testine girmelidirler. Hormon hastalıkları uzmanının tetkiklerinden sonra diyetisyen iş birliğiyle zayıflamaya başlanabilir.

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.