Biberon Alırken Dikkatli Olun

Bebeklerimi beslemek için kullandığımız biberonlar son derece önemlidir. Birçok farklı malzemeden üretilebilirler. Bu yüzden doğru seçtiğinizden emin olmanız gerekmektedir. İçeriğimizi okuyarak bebek biberonu satın alırken nelere dikkat etmeniz gerektiğini öğrenebilirsiniz.

Bebek Biberonu Malzemesi

Bebek biberonları birçok farklı malzemeden yapılabilir.

Plastik şişeler hafiftir ve düşürülürse kırılmazlar. Eğer plastik şişe almak istiyorsanız en iyi seçenek her zaman yeni bir tane almaktadır. Plastik şişeler kullanıldıkça aşınırlar ve kalıntı bırakabilirler. Bunlar da bebeğiniz için zararlı olabilir. Aldığınız biberonun BPA içermediğinden emin olmalısınız.

Cam şişeler en sağlıklısıdır. Yıllar da geçse kesinlikle sütü tam kaliteyle koruyacaktır. Üstelik geri dönüştürülebilirler. Ancak düşürülürse kırılma olasılıkları yüksektir. Bu yüzden darbe emici kılıflı bir cam şişe almayı düşünebilirsiniz. Bu şekilde kırılma ihtimali azalacaktır. Ben düşürmem, dikkat ederim diyorsanız bebeğinizin şişeyi kesinlikle fırlatacağından emin olabilirsiniz.

Paslanmaz çelik şişeler marketlerde daha nadir bulunur. Ancak hem sağlıklıdırlar hem de kırılmazlar. Her açıdan kaliteli bir seçenektir. Ancak bulması zor olduğu gibi fiyatı da daha fazla olacaktır.

Plastik Biberon Malzemesi Tablosu

Biberonların üzerinde her zaman BPA içermez ifadesi bulamayabilirsiniz. Bu durumda farklı özelliklerinden yola çıkarak hangi malzemeden üretildiğini anlayabilirsiniz. BPA içeren şişeler genellikle yetişkinler için zararlı değildir.

Şişe MalzemesiBPA İçerir mi?Şişenin GörünümüÇiziğe Karşı Dayanıklılık
PES (polyethersulfone)BPA İçermezSarı Tonlarında TransparanYüksek
PP (polypropylene) BPA İçermezBulanık RenkDüşük
Cam Şişe BPA İçermezTransparanYüksek
PC (polycarbonate) BPA İçerirTransparanYüksek

Bebek Biberonu Şekli

Standart şişeler genellikle silindir şeklinde olur. Temizlemesi ve doldurması kolaydır. İçinde de ne kadar süt kaldığını rahatlıkla görebilirsiniz.

Eğri boyunlu şişeler tutuş açısından kesinlikle daha kolaydır. Ağzının yan olması biberonu tamamen dikmenizi gereksiz kılar. Böylece bebeğinizi rahatlıkla besleyebilirsiniz.

Geniş şişeler standartlar gibi genellikle silindir olsa da daha geniş olmaları sayesinde daha kısadırlar. Üstelik genişlikleri ve şekilleri sayesinde anne memesini daha çok andırırlar. Bu da bebeğiniz tarafından daha çok sevilmesini sağlayabilir.

Hava kilitli şişeler gittikçe daha çok yaygınlaşan yeni bir şişe türüdür. Diğer tüm şişelerden farklı olarak kenarlarında ufak kulakçıklar vardır. Bu kulakçıklar bastığınızda içeriye hava girmesini sağlamaktadır. Bu sayede bebeğinizi beslerken şişenin havasız kalması ve basınçtan dolayı bebeğinizin süt içememesinin önüne geçmiş olursunuz. Basitçe kilide basarak hava almasını sağlayabilir ve kesintisiz beslemeye devam edebilirsiniz. Üstelik bebeğiniz süt içerken bile bunu yapabilirsiniz. Şişenin hangi pozisyonda durduğu fark etmez.

Bebek Biberonu Ölçüsü

Bebek biberonları genellikle 2 ölçüdedir. Bebeğiniz ufaksa 120 – 150 mililitre hazneye sahip biberon kullanabilirsiniz. Bebeğinizin iştahı arttıkça 240 – 270 mililitre ölçüsüne geçebilirsiniz. Günümüzde biberon ölçüleri üretici firmaya bağlı olarak değiştiği için burada verdiğimiz ölçülerden farklı sonuçlara varabilirsiniz.

Bebek Biberonu Temizliği

Bebek biberonunu ilk satın aldığınızda güzelce yıkayın ve sterilize edin. Bunu yapmanın en kolay ve güvenli yolu metal bir kap içine su doldurmak ve 5 dakika boyunca kaynatmaktır. Ardından sabunla temizleyebilir ve bol su ile durulayabilirsiniz. Tüm sabundan durulandığından emin olduğunuzda kuruması beklemeniz yeterli olacaktır.

Biberon her bittiğinde dibini güzelce temizleyin. Herhangi süt kalıntısı istemezsiniz. Eğer şişenin dibine ulaşamıyorsanız temiz bir fırça kullanabilirsiniz. Bu fırça sadece bu işleme ait olmalıdır.

Şişeyi sabunla ve sıcak suyla temizleyebilirsiniz. Kullandığınız sabunun kalıntı bırakmayacağından emin olmanız yeterli olacaktır. Temizledikten sonra yeniden kullanmadan önce her şeyin güzelce kuruduğundan emin olun.

Bazı biberonlar bulaşık makinesinde yıkanabilir özelliğe sahiptir. Bu durumda güvenle bulaşık makinesinde yıkayabilirsiniz.

Biberonunuzda çatlak varsa direkt çöpe atmalısınız. Süt sızdırmıyor bile olsa bebeğiniz parmağını kıstırabilir.

Biberonlara dokunmadan önce kendi ellerinizi güzelce yıkamayı ihmal etmeyin.

İkinci El Biberon Kullanımı

Bebek ürünleri satın almak genellikle pahalıya patlar. Bu yüzden ikinci el bebek ürünü kullanmayı düşünmeniz gayet doğaldır. Ancak alacaklarınızdan hangisinin ikinci el olacağı da önemlidir. Ebeveynler tarafından en çok sorulan sorulardan bir tanesi de “İkinci el biberon alınır mı?” sorusudur.

İkinci el şişeler BPA içermediği sürece rahatlıkla alınabilir. BPA plastiklerde bulunan bir kimyasaldır. Şişenin durumu iyiyse herhangi bir çatlak, çizik veya kırık yoksa sterilize edip rahatlıkla kullanabilirsiniz. Ancak biberon emziğini yeni almak isteyebilirsiniz.

Yeni Biberon Aldıktan Sonra Yapmanız Gerekenler

Biberonlar bebeğimizin en büyük beslenme aleti olacaktır. Bu yüzden her ihtimale karşı hazırlıklı olmanız gerekmektedir. Alırken birkaç biberon birden almanız mantıklı bir hareket olacaktır. Aynı şekilde biberon emziğini de yedeği olacak şekilde satın almalısınız. Önerilen biberon emziği değiştirme süresi 1 aydır. Yani her ay yeni emzik takmanız gerekmektedir.

Sık Sorulan Sorular

Yeni biberon alırken neye dikkat etmeliyim?

Yeni biberon alırken biberonun BPA gibi zararlı kimyasallar içermediğinden ve herhangi bir kırık ya da çatlak olmadığından emin olmalısınız.

Bebek biberonuyla nasıl ilgilenilir?

Bebek biberonunu her kullanmayı bitirdiğinizde sıcak su ve sabunla güzelce temizlemelisiniz. Bol su ile durulamalı ve tamamen kurumadan kullanmamalısınız.

Bebek biberonları aldığımda temiz midir?

Bebek biberonları ilk aldığınızda kesinlikle temiz değildir ve kullanılmadan önce sterile edilmelidir. Biberon fabrikadan çıkışı ve kargosu sırasında birçok yerden toz bakteri kapabilmektedir.

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.