Bebeklerde Emekleme ve Yürüme Süreci

Tüm gün uyuyan minik bir bebeğin her hali tatlıdır. Özellikle minik yumuşak ayakları çok sevimlidir. Bebekler büyüdükçe vücutlarını keşfederler. Vücutlarını keşfederken genellikle ilk hedefleri ayakları olur. Sağa sola tepinirler, ayaklarını ağızlarına sokarlar ve sizi tekmeleyebilirler. Bundan ötesinde o minik ayaklarla bir gün yürüyecekler. Peki bebeğiniz ne zaman ve nasıl yürüyecek? Bebeğinizin emekleme yürüme sürecine dair merak ettiklerinizi bu içeriğimizde keşfedebilirsiniz.

Bebeklerin Emeklemesinin Önemi

Emeklemek bebek bağımsızlığının ilk adımıdır. Emeklemek bebek üzerinde birçok pozitif etkiye sahiptir ve gelişiminde önemli bir rol oynar. Sağladığı en büyük yararlar şunlardır.

  • Bebeğe özgürce keşif imkanı verir.
  • Bebek kendisini ve çevresini algılar. Nerede olduğunu ve nerelere gidebileceğini fark eder.
  • Bebek hareketin ne olduğunu kavrar ve nasıl hareket edebileceklerini keşfeder.
  • Bedende koordinasyon artar. Kol ve bacaklarını aynı anda kullanmayı öğrenir.
  • Derinlik algısı gelişir.
  • Beden ve göz koordinasyonu gelişir.

Bunların yanı sıra emeklemek fiziksel gelişim de sağlar. Emeklediği süreçte bebek hem bacak hem de omuz kaslarını geliştirir. Yani bebeğiniz her açıdan gelişecektir.

Bebekler Ne Zaman Emeklemeye Başlar?

Bebekler ortama 6 ile 10 ay arasında emeklemeye başlarlar. Ancak bu süreç her bebek için özeldir. Bazı bebekler daha geç ya da daha erken emeklemeye başlayabilir. Bu yüzden bebeğiniz emekliyorsa endişe etmemeli ve emeklemesi için onu desteklemelisiniz. Bunu yapmanın en etkili yolu ise oyun ve aktivitelerdir.

Örneğin bebeğinizin kol ve bacaklarını her sabah hareket ettirip, basit bir spor yaparak kaslarının gelişimini destekleyebilirsiniz. Üstelik bunu bir şarkıyla ve güler yüzle yaptığınızda bebeğinizin çok hoşuna gidecektir. Bu hareketleri yaptırırken bebeğinizi çok zorlamamaya ve canını yakmamaya dikkat edin.

Bebekler Nasıl Emeklemeye Başlar?

Bebeklerin emeklemesi göründüğünden çok daha karmaşıktır. Kendini sadece yere atıp emeklemeye başlamazlar. Bunun olması için öncelikle bebeğinizin omuz ve kaslarının belli bir noktaya ulaşması gerekir. Aynı şekilde vücut uzuvlarını da rahatça kontrol etmeyi öğrenmiş olmalıdır. Bebeğiniz bu özellikleri kazandıysa emekleme denemelerine başlayabilir. Aksi takdirde emeklemek için kollarından güç alamaz ve kendini yerden kaldıramaz.

Bebeğinizin emeklemeye çalıştığını görürseniz onu bölmeden uzaktan destekleyin, sevgi sözcükleriyle beraber daha başarılı olmasını sağlayabilirsiniz. Siz ona gülümsedikçe yaptığı şeyin doğru olduğunu anlayıp ona göre çabalamaya devam edecektir.

Bebeklerin Yürümesini Sağlayacak İpuçları

Bebeklerin emekleyebilmesini sağlamak için kaslarının gelişmesinin yanı sıra teşvik de edilmesi gerekir. Bu teşviği ise onlara vermek aslında çok basittir. Bebeğinize uzaktan oyuncak sallayabilir ve bebeğinizin onu almaya çalıştığını görebilirsiniz. Ellerini uzatarak size doğru gelmeye çalışır. Ancak odluğu yerden alamadığını fark ettiğinde size gelmek isteyecektir. Bu sayede emeklemek için teşvik edilmiş olur. Bunu yaparken bebeğinizin üzülmediğinden emin olun çünkü bir anda emeklemeye başlamayabilir ve oyuncağını almak için huzursuzluk sergileyebilir.

Bebeğinizi kas kullanımı konusunda aktif kılın. Düzenli şekilde hafif sporlar yapmanız bebeğinize çok iyi gelecektir. Kol ve bacak kaslarını kullanacağı basit egzersizler bebeğinize bir oyun gibi gelecektir. Böylece hem mutlu olacak hem de kasları gelişmiş olacaktır.

Evinizi güvenli hale getirin. Bebeğiniz yakında yürümeye ve daha yakında emeklemeye başlayacak. Bu süreçte sağa sola mutlaka çarpacaktır. Bu olduğunda kendini yaralamaması için güvenlik önlemleri alın.

Bebeğinize şefkatle yaklaşın. “Bebeğim neden yürümüyor?” şeklinde yaklaşmanız bebeğinizi sadece üzecektir. Onun yürüyeceğine inanarak yaklaşmalı ve öyle hareket etmelisiniz.

Bebeğiniz Emekledikten Sonra Ne Yapmalısınız?

Bebeğiniz emekledikten sonra sıra ayağa kalkmak ve yürümekte. Bebeğiniz sağda solda gördüğü şeylere tutunabilir ve destek alarak ayağa kalkabilir. Bunu en çok yapacağı yer koltuk ve masalardır. Koltuğun köşesinden destek alabilir ve ayağa kalkabilir. Ardından göz açıp kapayıncaya kadar tüm evi turlamaya başlarlar. Bu süreçte bebeğinizi devamlı destekleyin ve yürürken başına bir şey gelmesini engelleyin.

Bebekler Yürüteç Kullanmalı mıdır?

Yürüteç kullanmak bebeklere özgürlük ve evde kolayca dolaşmalarını sağlasa da aşırı kullanım zararlı olabilir. Bebekler 6 aydan itibaren oturmayı ve dik pozisyonda kalmay¬¬ı tercih ederler. Bazen de oturdukları yerde sıkılırlar ve hareket etmek isterler. Ancak henüz emeklemeye başlamamış olabilir. Bu durumda yürüteç kullanmak onları yürümeye teşvik edecektir. Ancak bağımsız yürüme konusunda yürütecin kullanılmaması daha iyi olabilir. Bebeğinizin yürümeye başlaması için öncelikle emeklemeyi tam anlamıyla çözmesi lazım. Bebeğinizi yürütece oturttuğunuzda emekleyecek fırsatı olmaz.

Ancak yürütecin kendine ait faydaları da vardır. Çocuklar içerisinde dinlenebilir, kolayca oyun oynayabilir ve kendi hallerinde takılabilirler. Üstelik bir şey olduğunda size gelmeleri daha kolay olur. Örneğin bebeğiniz oturma odasına yürüteci içerisinde oyun oynarken siz de hemen yanındaki odaya gidebilirsiniz. Bebeğiniz sağa sola çarparsa yürüteç onu durduracaktır. Sizin yanınıza gelmek istediğinde ise ağlamak yerine direkt gelecektir.

Bebekler Ne Zaman Yürümeye Başlar?

Bebeklerin yürümesi çok büyük bir olaydır. Attıkları birkaç ufak adımdan bir anda yürümeye başlarlar. Bebekler için ortalama 12-13 aydır. Lakin bu 9. ayda da gerçekleşebilir 18. ayda da. Bu yüzden bebeğiniz henüz yürümeye başlamadıysa dert etmeyin.

Bebeklerin Yürümesini Ne Engeller?

Bebeklerin yürümesini engelleyecek sebepler vardır. Bu sebepler;

  • Aşırı kilo
  • Prematüre doğum
  • Kas gelişimi eksikliği
  • Yetersiz beslenme

Gibi sebepler olabilirler. Bu sebeplerle ilgili şüpheleriniz varsa doktorunuza danışmanız gerekebilir.

Bebek Düşerse Ne Yapmalısınız?

Bebeğiniz düştüğünde eğer ciddi bir kaza yoksa gülmeniz gerekir. Bebek düştüğünde ilk olarak sizin tepkinize bakacaktır. Korkuyla ve endişeyle karşılarsanız bebeğiniz yaralanmasa bile ağlamaya başlayabilir. Ancak düştüğünde güler yüzlü şekilde “İyi misin?”, “Yardım lazım mı?”, “Bir şey yok, devam et oynamaya.” gibi cümlelerle karşılarsanız bebeğiniz kötü bir şey olmadığını düşünecek ve kendi kendine ayağa kalkacaktır. Kendi kendine ayağa kalkmayı öğrenmesi çok önemlidir. Böylece hevesi kırılmaz ve denemeye devam eder. Bebeğiniz her düştüğünde elinden tutamayacağınız için kendi kendine ayağa kalkmayı öğrenmesi şarttır.

Bebekler Yürümeye Nasıl Başlar?

İlk yaşını doldurduğunda ayakları üzerinde duran sağa sola zıplayan bebeğiniz artık yürüme denemeleri yapacaktır. Koltuğa tutunup ayağa kalkarken masadaki oyuncağına gitmek için bir anda birkaç adım atarak başlayabilir. Ancak dengesini nasıl koruyacağını bilmediği için bu 2-3 adım bile düşmesine sebep olabilir. Bu durumda yapmanız gereken tek şey bir daha yürümesi için cesaretlendirmek. Bebeğinizin ayakta durduğunu ve sağa sola adım atmak istediğini gördüğünüzde onu cesaretlendirmekten çekinmeyin. Nasıl ve nereye yürümek isterse özgür bırakın.

Bebek Yürümeye Başlayınca Alınması Gereken Güvenlik Önlemleri

Bebekleriniz çoğu zaman sizinle iletişim kursa da ne demek istediğinizi %100 kavrayamaz. Özellikle ne olduğunu bilmediği şeylere karşı nasıl davranması gerektiğini hiç bilemez. Bu yüzden bebeğinize bir şeylerin zararlı olabileceğini ve uzak durmasını gerektiğini anlatmanız zor olabilir. Bazı eşyalardan uzak duracak olsa bile kesinlikle yaramazlık yaptığı bir vakit gelecektir. Bu vakitler için hazırlıklı olmalısınız.

  • Elektrik priz koruyucusu kullanın.
  • Kabloları ayak altından kaldırın.
  • Gereken yerlere bebek güvenlik kapısı koyun.
  • Temizlik malzemelerini çocuğunuzun ulaşamayacağı yerlere koyun veya dolapları kilitleyin.
  • Sert köşelere plastik koruyucu kullanın.
  • Pencerelere güvenlik kilidi takın.
  • Bebeğin kendine zarar verebileceği aletleri uzak tutun.
  • Duvara monte ettiğiniz aletler varsa sağlamlığından emin olun.

Listedeki maddeler sadece başlangıç, evinizde güvenliği sağlamak için daima dikkatli olun. Aynı şekilde bebeğinize zamanla neyin neden tehlikeli olduğunu mutlaka öğretin. Aksi takdirde güvenlik önlemleri anlamlarını yitirir.

Bebek Ayakkabısı Ne Zaman Alınır?

Bebekler yürümeyi öğrenirken onlara en çok yardımcı olan şey ayaklarındaki hislerdir. Özellikle minik ayak parmakları onlara dengelerini sağlayacaktır. Bu yüzden bebeğinizi uzun bir süre ayakkabısız şekilde yürütmeniz en iyisi olacaktır. Elbette sokakta, birçok taşın veya zararlı maddenin olacağı yerlerde ayaklarını korumak için ayakkabı satın alabilirsiniz. Yani bu tamamen bebeğinizin nerede yürüyeceğine bağlı olarak değişir.

Bebek Ayakkabısı Nasıl Seçilir?

Bebek ayakkabısını seçerken ilk hedefiniz rahatlık olmalıdır. Ayakkabı bebeğinizin ayağını sıkmamalı ve yürümesini de engellememelidir. Ayakkabının yumuşak olması bebeğin rahatlığı için daha iyi olur. Kendinizi bebeğinizin yerine koyun. Bebeğiniz bu ayakkabının içinde rahat eder mi diye devamlı kendinize sorun. Çünkü bebeğiniz büyük ihtimalle bunu size söylemeyecektir.

Sıkça Sorulan Sorular

Bebek Neden Parmak Ucunda Yürür?

Bebekler yürümeyi keşfettiğinde çeşitli yürüme şekilleri denerler. Bunlardan bir tanesi de parmak ucunda yürümektir. Bebeğiniz bunu merak ettiği için ya da oyun olsun diye yapıyor olabilir. Ayağını yere tam basarak yürüyebiliyorsa arada parmak ucunda yürümesinin bir sakıncası yoktur. Eğer ki ayağını tam basmaktan daha çok parmak ucundaysa doktora götürmeniz gerekebilir.

Bebekler ilk adım attıktan ne kadar sonra yürür?

Bebeklerin ilk adımları kendilerine özeldir. Bu ilk adımlar bazen bir noktadan diğerine 3-4 adım olabilir. Bazense sağa sola tutundukları sürece evin her tarafını dolaşmayı deneyebilirler. Destek almadan yürümeyi denediklerinde genellikle 3-4 adım atmaları beklenir. Ancak ilerledikçe devamını getireceklerdir.

Yeni yürümeye başlayan bebek nasıl ayakkabı giymeli?

Yeni yürümeye başlayan bebeğin ayakkabısı yumuşak, rahat ve tam oturan bir ayakkabı olmalı. Ayağını ve bileğini desteklemeli.

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.