Bebeklerde 1 Yaş Sendromu Nedir, Ne Yapmalısınız?

Bebekler dünyayı yaşayarak öğrenir. Öğrendikleri zaman da değişik hareketler yapabilirler. Özellikle 1 yaşlarına geldiklerinde hiç alışık olmadığınız, daha önce yapmadıkları hareketler sergileyebilirler. Daha sinirli ve agresif davranırlar. Bu hareketlerin ardında aslında çok farklı anlamlar yatmaktadır. Gelin bu içerikte 1 yaş sendromunun özelliklerini keşfedelim.

1 Yaş Sendromu Nedir?

1 yaşına gelen bebekler bağımsız olmak ister. Kendi başlarına bir şeyler yapmak ve ailesine sormadan hareket etmek isterler. Hatta bunun için öfke krizleri bile geçirebilirler. Bu durum genellikle anne babalar için zor bir durumdur çünkü bebekler benmerkezci şekilde hareket etmeye devam edeceklerdir.

1 Yaş Sendromu Neden Olur?

Bebekler öfkeli ve agresif hareketleriyle aslında ailesine büyüdüğünü göstermek ister. Ailelerinin yaptırmak istediği şeylere hayır derler ve yasak olan her şeyin peşinden koşarlar. Bu durumda ebeveynlerin dediği neredeyse her şeye hayır diyeceklerdir.

Bu duruma benzer bir başka örnek ergenliktir. Ergenlerin aileden uzaklaşması ve bağımsız olma çabalarına 1 yaş sendromunu benzetebilirsiniz. Bu tarz durumlar kötü veya yanlış değildir. Doğru şekilde hareket ettiğinizde çocuğunuzla hiçbir problem yaşamazsanız.

1 Yaş Sendromundaki Bebekler Ne Yapmak İster?

1 yaş sendromundaki bebekler özgürlük isterler. Buna kendi başlarına yemek yemek, su içmek ve giyinmek de dahildir. Bunun için sizinle inatlaşacaklar da. Bu durumda inatlaşmaya karşılık vermemeli ve sakin kalmalısınız. Bebeğinizle güzelce konuşmalı ve yaptığı şeyi neden yapmamasını gerektiğini ona anlatmalısınız. Eğer öfkeli şekilde yaklaşırsanız bebeğiniz sizi dinlemez ve aynı hareketlere devam eder.

Kendi başına yemek yemek istediğinde yapmasına izin verin. Ortalığı kirletebilir ancak buna izin vermediğiniz takdirde asla kendi başına yemek yemeyi öğrenemez. Ayrıca izin vermediğinizde daha çok öfkelenir ve yemek yemeyi bile bırakabilir. Kıyafetlerini kendileri giymek istediğinde de aynı şekilde izin verin. Eğer başarılı olursa sizi uğraştırmamış olacak. Eğer takılırlarsa zaten sizden yardım isteyeceklerdir. Ancak giyinirken bebeğinizi göz altında tutun. Çünkü kıyafetinin içinde kolunu sıkıştırıp takılı kalabilir.

1 yaş sendromundaki bebekler devamlı yeni şeyler de deneyecektir. Bu deneyecekleri şeyleri tamamen merak duygusuyla yapacaklardır. Bebeğiniz kendine zarar verecek bir şey yapmadığı sürece onu engellemeyin. Keşfetmesine olanak sağlayın ve ona yardım ederek onu cesaretlendirin. Bu bebeğinizin gelişimine çok faydalı olacaktır. Bebeğiniz kendine zarar verecek bir şey yapmak istediğinde ise güzelce konuşarak bunu neden yapmaması gerektiğini anlatmalısınız.

1 Yaş Sendromunda Nasıl Davranmalısınız?

  • Bebeğinizin öfke krizlerini gözlemleyin. Sebebini tespit edip ona uygun çözümler bulun.
  • Hayatınızda bir rutin belirleyin. Uyku ve uyanma saatleri, kahvaltı ve aksam yemeği saatleri gibi rutinlerinizden şaşmamaya çalışın. Düzensizlik bebeğinizi rahatsız edecektir.
  • Bebeğinizin enerjisini harcamasını sağlayın. Gün içinde parka çıkın, beraber yürüyüş yapın. Aksi takdirde enerjisini size bağırmak ve öfke krizi geçirmek için kullanacaktır.
  • Bebeğinize seçimler yaptırın. Örneğin dışarı çıkarken hangi ayakkabıyı giymek istediğini sorun. Böylece kendi seçimini yapmış olup istediği özgürlüğe bir parça da olsa kavuşacaktır. Bu da bebeğinizi mutlu edecektir.
  • Bebeğiniz hırçın davrandığında öfkelenmeyin. Eğer onlara sakin şekilde tepki vermezseniz daha abartılı tepkiler vereceklerdir. Ayrıca istedikleri şey ne olursa olsun onlara vermeyin. Yoksa öfkelenip istemeye alışabilirler. Öfkelendikleri sırada bir şey elde edemeyeceklerini bilmeleri gerekir.
  • Çocuğunuz ilgi çekmek için agresif tavırlar sergileyebilir. Oyuncaklarını sizin önünüze fırlatabilir. Bu durumda ona kızmadan güzelce konuşup yaptığının neden yanlış olduğunu açıklamanız gerekir. Ayrıca çocuğunuzla daha çok ilgilenmeniz gerektiği anlamına gelir.

1 Yaş Sendromundan Önce Yapmanız Gerekenler

  • 1 yaş sendromu genellikle duygusal boşluktan kaynaklanarak güçlenir. Eğer bebeğinizle aranızda pozitif bir bağ olursa 1 yaş sendromunu çok hafif bir şekilde atlatabilirsiniz.
  • Bebeğinizle vakit geçirin ve onunla konuşun. Bebek olduğu için komiklik yapmanıza gerek yok, normal şekilde konuşmanız da bebeğiniz için oldukça önemlidir. Çünkü siz fark etmeseniz bile bebeğiniz sizi her zaman dinler.
  • Bebeğinize bol bol sarılın ve öpün. Ona bolca sevgi gösterin. Böylece aranızdaki sevgi ve güven bağını geliştirirsiniz.
  • Kendinize dikkat edin. Siz iyi hissederseniz bebeğiniz de iyi hisseder.

Sıkça Sorulan Sorular

1 Yaş Sendromu Nasıl Atlatılır?

1 yaş sendromu çocuğunuzun asiliği ilk keşfettiği dönemdir. Bu dönemde hiç beklemediğiniz hareketler sergileyecek ve sizi şaşırtacaktır. Bu dönemi atlatmak için ilk yapmanız gereken şey sabırlı olmaktır. Çünkü bebeğiniz gerçekten sınırları zorlayacak hamleler sergileyebilir. Bu sürecin geçici olduğunu unutmadan sakin bir şekilde bebeğinizle ilgilenmeli ve ona kızmamalısınız. Bu süreçte özellikle bir şey yapmanıza gerek yok. Zamanla geçecektir.

1 yaşındaki bebek neden ağlar?

Bebekler birçok sebepten ağlayabilir. Aç olabilirler, canları acıyor olabilir. Eğer bebeğiniz öfkeli hareketler sergileyip sinirden ağlıyorsa 1 yaş sendromu yaşıyor olabilir.

1 yaşındaki bebek her şeyi anlar mı?

Bebekler sizinle kelimeler kurarak iletişim kurmasa da her zaman iletişim kuracaktır. Sizin söylediklerinizi her zaman dinleyip ona göre tepki verecektir. O yüzden 1 yaş sendromunda bebeğinizle sakince konuşmalı ve anlaşmalısınız.

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.