Bebeğinizi Anne Sütüyle Emzirmenin Önemi

Anne sütü bebekler için mucizevi bir besindir. Bebeklerin gelişimi için her türlü gerekli besin değerlerini tek başına karşılayabilir. Doğumdan sonra ilk 6 ay bebeğin anne sütü içmesi şarttır. Bebeklerin hayata sıkıca tutunmasının, güzelce büyümesinin ve yetişmesinin temeli anne sütüdür.

Anne Sütünün Yararları Nelerdir?

Anne sütü içerisinde protein, yağ, demir, vitamin ve mineral gibi her türlü besin değerini barındıran ideal besin kaynağıdır. Bebeğin gelişiminde ihtiyacı duyduğu her şeyi içinde barındırır. Sadece bununla kalmaz ve bağışıklık sistemini de güçlendirir. Anne sütü bebeğin besinsel değerlerini karşıladığı gibi susuzluğuna da çaredir. Hava çok sıcakken bile bebeğinize su vermenize gerek yoktur.

Bebekler İçin Anne Sütünün Önemi Nedir?

Bebeklerin gelişimi için anne sütü en gerekli temel besindir. İlk 6 ay şart olan anne sütü bebeğin tam gelişimi için 2 yaşına kadar verilmelidir. Anne sütü içerisinde bebeğine uygun şekilde vitamin ve mineraller aktarır. Bebeğin neye ne kadar ihtiyacı varsa anne sütü bunu karşılamaktadır.

Doğumdan sonraki ilk hafta anne “kolostrum” adı verilen özel bir süt salgılar. Bu süt bebeğin enfeksiyonlara karşı kendini koruması için oluşan özel bir süttür. Bağışıklık sistemini geliştirir. İkinci haftaya doğru sütün özellikleri değişir ve geçiş sütü halini alır. Geçiş sütü içinde yüksek yağ ve kalori içerir. Bu sayede bebeğe bolca enerji verir. Sonraki haftalarda ise normal anne sütüne geçiş yapılır.
Anne sütü bu dönemde bebeğin ihtiyaçlarına göre şekillenir. Bebeğin ihtiyacı olduğu kadar vitamin ve mineral süt ile aktarılmaya başlanır.

Emzirmek Anne ve Bebek Arasında Duygusal Bağ Kuruyor

Emzirmek bebek ve annenin bir araya gelmesini, bebeğin süt emerken annenin kokusunu içine çekmesini ve alışmasını sağlar. Bebeğin annesini sevmesini ve ona bağlanmasını sağlar. Anne kucağındayken huzur bulur. Tüm bunları sağlamak içinse çocuğunuzu bol bol emzirmelisiniz.

Bebek Kaç Yaşına Kadar Anne Sütü İçmelidir?

Annen sütü ilk 6 ay boyunca şarttır. En ideali ise 2 yaşına kadar emzirilmesidir. 2 yaşında yavaşça sütten kesilmelidir. Eğer daha erken sütten kesmeniz gerekirse en az 1 yaşını doldurmuş olması gerekir.

Anne Sütünün Bebeğe Faydaları

  • Emzirme anne ve bebek arasında bağ kurarak duygusal gelişimini destekler.
  • Bebeğin sağlıklı büyümesini ve zekasının gelişmesini sağlar.
  • Bebek huzura kavuşur.
  • Bebekler rahatça uykuya dalar.

Emzirmenin Anneye Faydaları

Devamlı süt üreten annelerin bebeklerini emzirmesi çok iyi gelecektir. Emzirmek hem göğüs kanserini, yumurtalık kanserini, kemik erimesini ve anemi riskini azaltır. Anneler emzirirken mutluluk hormonu salgılar. Bu da hem anneyi hem de bebeğini etkiler. Üstelik istekli bir şekilde emzirdikçe süt üretiminiz artar.

Emzirme Döneminde Annenin Dikkat Etmesi Gerekenler

  • Bebek her ağladığında emzirilmelidir. Gece ise her 2 saatte bir uyandırılarak emzirmeye devam edilmelidir.
  • İlk 6 ay sadece anne sütü verilmelidir.
  • Anne ve bebek rahat, huzurlu olmalıdır.
  • Emzirme döneminde ekstradan kilo vermeye çalışılmamalıdır. Emzirdiğiniz sürece normal şekilde kilo vereceksiniz. 5. aydan sonra kendinizi yormadan basit yürüyüşler ve hafif diyetler yapabilirsiniz.
  • Emziren anneler aşırı yağlı yiyeceklerden ve hamur işinden uzak durmalıdır.
  • Göğüs ucu problemleri için kremler ve koruyucular kullanılabilir.
  • Göğüsteki süt boşaltılmazsa göğüslerde ağrı yapar, şişer ve kızarıklığa sebep olur. Bu durumda bebek daha çok emzirilmelidir ve fazlalık süt sağılmalıdır.
  • Emzirme döneminde sağlıklı beslenme süt kalitesini ve verimini arttırır, bebeğin sağlığını korur.

Anne Sütünü Arttıran Besinler

Anne sütünü arttıran birçok farklı besin vardır. Bu özel besinler genellikle yeşillik bitkilerdir. Rezene, dereotu, ısırgan otu, fesleğen ve biberiye gibi besinler anne sütünü arttırır. Bitkilerin yanı sıra bol bol su içmelisiniz.

Bebekler Anne Sütü İçmezse Ne Olur?

Her açıdan bebek gelişimini destekleyen anne sütü, bebeklerin en büyük dostudur. Varlığı mucizevi olduğu gibi yokluğu da zararlıdır.

  • Anne sütünü almayan bebekler birçok hastalığa yakalanır.
  • Sindirim sistemi enfeksiyonları oluşur.
  • Bağışıklık sistemi gelişmez
  • Ortakulak iltihabı riski yükselir.
  • Kronik hastalıkların oluşma riski artar.
  • Fiziksel ve zihinsel gelişiminde geri kalır.
  • Daha çok ağlarlar.

Anne Sütünün Yeterli Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Bebeğinizi emziriyorsunuz ancak sütünüzün bebeğinize yeterli geldiğinden şüphe ediyorsanız anlamanın birkaç yolu vardır. İlk olarak bebeğin büyümesini takip etmelisiniz. Eğer bebeğiniz beklenen oranda kilo alıp boyu uzamışsa bebeğiniz sağlıklı demektir. Bir diğer yöntem ise günde 6 – 8 defa açık renkli idrar yapmasıdır. Bebeğinizin idrarı bu şekildeyse sütünüz yeterli anlamına gelir.

Anne Sütü Almayan Çocukların Beslenmesi

Eğer çocuğunuz herhangi bir sebepten dolayı anne sütüne ulaşamıyorsa alternatif besinler bulunmalıdır. Bu hayvan sütü ya da formül mamalar olabilir. Aynı şekilde başka bir annenin sütü de yararlı olacaktır.

Sıkça Sorulan Sorular

Anne sütü kaç aya kadar faydalı?

Anne sütü 2 yaşına kadar çok faydalıdır. 2 yaşına kadar bebeğinizin anne sütünü almaya devam etmesi önerilir. 2 yaşından itibaren yavaş yavaş azaltarak kesebilirsiniz.

Anne sütü kaç ay önemli?

Anne sütü ilk 6 ay kritik bir önem taşır. Ancak bebek gelişimi için 24 aya kadar çocuğun emzirilmesi gerekir. 24 aya kadar önemli olan anne sütü ardından yavaşça kesilebilir.

İlk 6 ay anne sütü neden önemli?

Bebekler fiziksel ve ruhsal gelişim için birçok şeye ihtiyaç duyarlar. Tüm ihtiyaçlarının toplandığı tek besin ise anne sütüdür. Anne sütü bebeğin en sağlıklı şekilde yetişip büyümesi için tasarlanmış bir besindir. Anne sütü içen bebek ihtiyacı olan tüm besin değerlerine ve suya kavuşur. İlk 6 ay bebeğin en hassas olduğu zamandır. Bu yüzden gelişimine çok önem verilmelidir. İlk 6 ay bebek için bu yüzden çok önemlidir.

İlk 6 ay anne sütü alınmazsa ne olur?

Anne sütünü yeterince alamayan çocuklar gelişim ve büyüme eksiklikleri görülebilir. Solunum problemleri, enfeksiyonlar, sindirim sistemi hastalıkları gibi farklı sağlık problemleri yaşanabilir.

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.