Hamileliğin 31. Haftası

Bebeğinizdeki gelişmeler

Karnınızda kafasını iki yana doğru oynatabilen, sıklıkla hareket edip bazen tekme atabilen bir bebek var! Artık dış sesleri duyup ayırt edebiliyor. Uyuyup uyandığına dair daha net işaretler ve hareketler algılayabilirsiniz.

Anne adayındaki değişimler

Hamilelik döneminde alınan kilolar kadından kadına değişmekle birlikte bu döneme gelindiğinde 9-11 kilo arasında alınması çok normaldir.

Braxton-Hicks adı verilen doğuma hazırlık kasılmalarını hissetmeye başlayabilirsiniz. Bu kasılmalar normalde kısa ve sizi rahatsız etmeyen kasılmalar olmakla birlikte bir saat içinde 4’ten fazla böyle kasılmalarınız olursa erken doğum ihtimaline karşı derhal doktorunuzla iletişime geçmeniz gerekmektedir.

Son zamanlarda meme uçlarınızdan kolostrum adı verilen sarı ve koyu kıvamlı hazırlık sütü gelebilir. Rahatsız olma durumuna karşı göğüs pedi kullanabilirsiniz.

Rahminiz artık idrar keseniz baskıyı artırmaya başladı. Bu durum idrar kesenizin eskisi kadar çok idrarı tutmasına engel oluşturacağı için tuvalete gitme sıklıklarınız artacaktır. Mesane iltihabına sebep olmamak için tuvaletinizi ertelemeyin.

Maruz kalınan stres, sıcak hava ve uyku düzeninin bozulması gibi etkenler başınızın ağrımasına sebep olabilir. Eğer katlanılamayacak kadar çok ağrıyorsa mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Kan damarlarınıza yapılan baskı, hormonlar, artan kan hacmi varis problemlerinizi artırıyor. Düşük formda egzersizler veya yürüyüşler bu sıkıntınızı hafifletecektir.

Büyüyen karınınız sırtınıza baskı yapmaya başladı ve sonucunda sırt ağrıları çekmeye de başladınız. Hamile yogasına başlayarak hem vücut ve zihninizi rahatlatır hem de doğuma hazırlanmış olursunuz.

Erken doğum riskiniz yoksa, doktorunuz aksini söylemediği sürece, hamileliğinizin bu sürecinde cinsel ilişkiye girmenizde bir sakınca bulunmamaktadır.

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.