Hamileliğin 30. Haftası

Bebeğinizdeki gelişmeler

Hamileliğinizin 30. Haftasından itibaren bebeğinizin etrafını çeviren amniyotik sıvının azaldığı görülmektedir. Bebeğiniz artık kendi vücut sıcaklığını ayarlayabiliyor. Vücudunda bulunan ve onu sıcak tutmakla görevli tüyleri de dökülmeye başladı.

Görme yeteneği an be an gelişmekte fakat gözleri çok net göremiyor. Doğumdan sonra da gününün çoğunluğunu gözleri kapalı bir biçimde geçirecek. Bebeğinizin göz gelişimi yaklaşık 2 yaşına gelene kadar devam ediyor.

Bebeğinizin hareketleri artık çok arttığı için yumruk veya minik vuruşlarını yemek yedikten veya bir şeyler içtikten sonra uzandığınızda çok daha rahat görebilecek kıvama geldiniz.

Anne adayındaki değişimler

İkinci üç aylık döneminizi bitirdiniz. Karnınızda büyüyen bebeğiniz artık daha fazla ağırlık vermeye ve sizi zorlamaya başladı. Ayrıca uykusuzluk da vücudunuzun dayanma gücünü tüketiyor.

Bebeğiniz büyüdükçe rahminiz büyümekte olduğu için denge merkeziniz değişecektir. Hormonlarınız değiştiği için bağlarınız ve eklemleriniz gevşiyor. Bu da dengenizi etkileyen bir süreç. Buna bağlı olarak ayaklarınız büyümüş olabilir. Normalde giydiğinizden daha büyük numaralı ayakkabılar almanın tam zamanı!

Genişleyen rahminiz makatınıza çok daha fazla baskı yapmaya başladı. Kaslarınız güçsüzleştiği için gazın kontrolsüz geçişi gerçekleşebilir. Bu dönemde kabızlık yaşamamak için bol bol su içebilirsiniz.

Doğuma hazırlanan bedeniniz kaslarınızın gevşemesine yardımcı olacak hamilelik hormonu salgılamaya başlıyor. Bunun yan etkisi olarak yemek borusunu mideden ayıran kaslar da bu salgılanan hormonlardan etkilenmekte. Yediğiniz her şeyin boğazınızdan yukarı doğru çıktığını hissetmenizin ve mide yanmanızın sebeplerinden biridir.

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.