Yaklaşık kırk hafta süren hamilelik sürecinin sonunda bebeğinize kavuşmak için yalnızca bir adımınız kalmış olur; doğum. Çeşitli durumlarda annenin ve bebeğin sağlığını korumak için anestezi altında gerçekleştirilen bir operasyon olan sezaryen doğum tercih edilebilse de sağlık görevlilerinin tavsiyeleri genellikle annelerin normal doğum yapması üzerinedir. Normal doğum, anne adayının sağlık görevlilerinin yönlendirmeleri eşliğinde vajinal yolla bebeklerini dünyaya getirmesi ile meydana gelir. Normal doğum süreci kişiden kişiye değişen bir süreçtir. Peki, normal doğumu kolaylaştıran teknikler mevcut mudur? Yazımızın devamında normal doğum sürecine dair ihtiyaç duyabileceğiniz tüm bilgileri edinebilir ve normal doğumu kolaylaştıran teknikler hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
İçindekiler
Normal Doğum Süreci
Gelişim sürecini tamamlayan bebeklerin doğal yollarla dünyaya gelme süreci vajinal doğum ya da halk arasında bilinen adıyla normal doğum olarak adlandırılır. Normal doğum, temelde üç ana aşamadan oluşur. İlk aşamada lanet faz adı verilen adımda doğum kasılmaları yaşamaya başlayabilirsiniz. Kasıklarınızdaki baskı artmaya başlar ve sık sık idrara çıkma ihtiyacı hissedersiniz. Aktif faza geçildiğinde ise kasılmaların sıklığı artar, sancılar şiddetlenir ve bu süreçte su gelebilir. Aktif faza geçildiğinde sağlık kuruluşlarına müracaat etmeniz önerilir.
Doğumun ilk aşamasının ardından bebeğin dünyaya geliş aşaması başlar. Bu aşamada anne adayları, sağlık görevlilerinin yönlendirmeleri ile bebeklerini vajinal kanal vasıtasıyla dışarıya itmeye çalışır. Nefes kontrolü yaparak ve ıkınarak ilerleyen bu sürecin sonunda bebek doğar.
Normal doğumun son aşamasında ise bebek eşinin yani plasentanın da doğumunun gerçekleşmesi beklenir. Bebeğin doğumundan sonra ortalama yarım saat içinde plasentanın da doğumu gerçekleşir.
Kolay Bir Doğum İçin Doğum Öncesinde Uygulanması Tavsiye Edilen Yöntemler
Doğum sürecinin daha kolay geçmesi için doğum öncesinde gerçekleştirilebilecek çeşitli yöntemler bulunur. Bu yöntemlerden ilki, doğum koçlarından yardım almaktır. Doğum koçları anne ve baba adaylarını doğum süreci ve yeni doğan dönemi hakkında bilgilendirmek konusunda uzman olan kişilerdir. Anne adayının doğuma psikolojik olarak hazırlanabilmesi ve doğum süreci hakkında en doğru bilgiyi alabilmesi için doğum koçlarının yardımı oldukça önemlidir.
Doğuma hazırlık için uygulanabilecek yöntemlerden biri de Kegel egzersizleridir. Kegel egzersizleri, pelvik kaslarının kuvvetlendirilmesi amacıyla yapılan oldukça basit hareketlerden oluşur. Buna göre pelvik kasları sıkılır ve ardından gevşetilir. Bu durum, idrar tutmaya çalışırken kaslarını kasmanız ve sonrasında idrara çıkabilmek için kaslarınızı gevşetmeniz ile aynı sisteme sahiptir. Gebelik döneminde de oldukça pratik şekilde uygulanabilen bu egzersizler sayesinde pelvik kasları güçlenir ve anne adayı doğum sırasında kendisine verilen talimatları çok daha rahat şekilde yerine getirebilir.
Gebelik süresince kısa yürüyüşler yapmak, sağlık görevlilerine danışarak basit yoga pozisyonlarını uygulamak, güvenli açma germe egzersizlerini gerçekleştirmek de doğum sırasında anne adayının çok daha rahat hareket edebilmesine yardımcı olur. Tüm bu egzersizler anne adayının kaslarını güçlendirmesine yardımcı olur ve doğum sırasında da kolaylaştırıcı etkiye sahiptir.
Doğuma gitmeden önce nefes egzersizlerinden fayda almak da oldukça önemlidir. Nefes egzersizleri, kasılmaları ve doğum sancılarını kontrol etme üzerinde de etkili olan basit egzersizlerdir. Aynı zamanda doğumda yerine getirilmesi gereken talimatlara uyabilmek için de nefes kontrolü oldukça önemlidir.
Doğum Sırasında Uygulanarak Normal Doğumu Kolaylaştıran Teknikler
Anne adayları doğum sürecinin başladığını kasıklarında hissettikleri kasılmalar, sık idrara çıkma isteği ve alt karın bölgesindeki baskı gibi belirtilerden anlayabilir. Doğumun başlamasından itibaren kasılmalar sıklaşır ve sancılar şiddetlenir. Bu süreçte anne adayının rahatlayabilmesi için su dolu küvette oturması ya da ılık duş alması önerilir.
Normal doğum süreci, anne adayının servikal bölgesinin açıklığıyla birlikte ilerler. Açılmanın gerçekleşebilmesi için kısa yürüyüşler yapmak, hamile topu üzerinde hafifçe zıplamak ya da ileri geri sallanmak doğumun daha hızlı ilerlemesine yardımcı olurken sancıların hafiflemesini de sağlar.
Normal doğum sırasında anne adayının kendini en rahat hissettiği pozisyonu keşfedebilmesi de oldukça önemlidir. Anne adayı ayakta dururken öne doğru eğilerek yaslanabileceği masa ya da sandalye gibi yüksek bir alandan destek alabilir. Bacakları ayırıp yarı uzanır pozisyonda beklemek de faydalı olabilir.
Doğum sırasında nefes kontrolü sağlamak ve doğru şekilde ıkınmak da doğuma yardımcı olan teknikler arasında yer alır. Doğumun ikinci evresine geçilmeden önce anne adayının derin nefesler alarak dinlenmesi ve sakinleşmesi sağlanmalıdır. Bu süreçte ağrı kesici içerikli hava maskesi kullanımından faydalanılabilir. Bebeğin doğumu başladığında anne adayının kasılma hissettiği anda karın boşluğunu şişirecek şekilde nefes alması ve kasılmanın şiddetlenmesiyle birlikte nefesini kontrollü şekilde ağızdan vererek ıkınması gerekir. Bu süreçte nefes kontrolünü sağlamak için burundan derin nefes almak ve ıkınma sırasında “ııııııııı…” sesi çıkararak ağızdan yavaşça vermek faydalı olabilir.