Gebelikte cinsel birliktelik ebeveynlerin en fazla merak ettiği konular arasında yer almaktadır. İlk olarak her çift hamilelik süreci içinde cinsel hayatını rahatlıkla devam ettirebilir. Anne adaylarının çok merak ettiği hamileyken ilişkiye girilir mi sorusunun yanıtı ise evettir. Hamilelik dönemi boyunca cinsel birliktelik konusunda herhangi bir engel yoktur. Fakat bazı durumlar içerisindeyken hamilelikte cinsel ilişkiye girmek risk unsuru taşıyabilir. Özellikle hamileliğinizde erken doğum tehlikesi varsa cinsel ilişki riskli olabilir. Bu tip durumlarda ise doktorunuz size gerekli uyarıları yaparlar. Ayrıca anne adayı öncesinde düşükle sonuçlanan bir hamilelik geçmişine sahipse veya mevcut aktif kanaması varsa cinsel ilişkiye girilmemesi doktorlar tarafından tavsiye edilmektedir.
Hamilelik sürecinizde bir kanama, çoğul gebelik veya erken doğum geçirme gibi durumlar yoksa kısaca gebelik dönemi boyunca bebeğe zarar verecek bir tehlike unsuru ortaya çıkmadıysa hamileyken ilişkiye girmekte herhangi bir risk bulunmamaktadır. Fakat burada doktor kontrollerine düzenli olarak gidilmesi ve çiftlerin hamilelik döneminde uzmanın önerisi ile cinsel ilişkiye girmesi gerekmektedir. Aksi bir durumda hamilelik sürecinde bir problem bulunuyorsa cinsel ilişki tehlikeli olabilir.
İçindekiler
Hamilelikte İlişkiye Girmek Bebek İçin Tehlikeli midir?
Birçok kişi gebelik dönemi başlayınca cinsel yaşamına uzun bir ara vermektedir. Çünkü hem anne adayları hem de baba adayları hamilelik süreci içinde cinsel birlikteliğin bebeğe zarar vereceği fikrine kapılırlar. Aslında bu düşünce stili oldukça yanlıştır. Çünkü yapılan bilimsel araştırmalar gebelikte cinsel birlikteliğin bebeğe herhangi bir zarar vermediğini kanıtlamaktadır. Yani bebeğiniz yaşadığınız cinsel ilişkiden etkilenmemektedir. Hamilelik süreci içinde rahim, kese ve amniyon sıvısı bebeği dış etkilere karşı güçlü bir şekilde koruduğu için bebek cinsel ilişki esnasında yaşanan hareketleri hissetmez. Tabii hamilelik döneminde cinsel birlikteliğin yaşanması adına bebek açısından bir tehlike ortamı söz konusu olmamalıdır. Yani hamilelik boyunca bebek için bir risk oluşturmadığı müddetçe çiftler cinsel yaşamına devam edebilirler. Bu dönemde bebeğe yönelik riskler arasında düşük ve erken doğum yer almaktadır. Bu tip durumlarda doktorlar çiftlerin cinsel ilişkiden uzak durması konusunda onları uyarmaktadır. Kısaca hamilelikteki cinsel yaşamı çiftler mutlaka bir uzman kontrolünde ve izniyle yürütmeye devam etmelidir.
Hamilelik Döneminde Cinsel İstek Artışı Görülebilir
Halk arasında dolaşan erken dönemde yaşanan cinsel birlikteliğin bebekte sakatlık ya da ölüme sebep olacağı veya bir düşük ile sonuçlanacağı düşüncesinin hâkim olmasına rağmen bunun hiçbir bilimsel kanıtı bulunmamaktadır. Gebelik ilerledikçe ve anne adayı kendisinde yaşanan bu farklılığa uyum sağladıkça cinsel istekte bir artış görülmesi oldukça normaldir. Rahmin iyice genişlemesi ile birlikte cinsel birliktelik teknik olarak zor bir biçime dönüşür. Bu durum bazı zamanlarda anne adayında ağrı ve acıya sebep olabilir. Hamileliğin son sürecinde tam da bu sebeple cinsel istekte tekrar azalma yaşanmaktadır.
Hamilelik Sürecinde Cinsel Yaşam Ne Kadar Devam Eder?
Anne adaylarında hamilelik dönemi boyunca cinsel hayatın ne kadar aktif olarak devam edebileceği merak edilen konular arasında yer almaktadır. Çoğunlukla hamilelik döneminde yaşanacak aktif cinsel yaşam düşüncesi tedirginliği de yanında getirmektedir. Bu dönemde yaşanan farklılıklar cinsel yaşamı araştırmaya yönelik bir ihtiyacı ortaya çıkarmaktadır. Çoğunlukla hamilelik sürecinde aktif bir cinsel birliktelik yaşanmasında bir sakınca yoktur. Fakat bu dönemde cinsel birlikteliğin kaçıncı haftaya kadar devam edebileceği de çiftler tarafından merak edilmektedir. Gebelik problemsiz bir biçimde ilerliyorsa cinsel birliktelik hamilelik dönemi boyunca devam edebilir. Kısaca hamilelik sorunsuz olarak devam ediyorsa süreç boyunca cinsel yaşama devam etmek mümkündür. Tabi bunlar haricinde hamilelik döneminde anne adayının da kendini cinsel ilişki için hazır hissetmesi gerekmektedir.
Doktorlar çoğunlukla son aya ya da son iki aya kadar çiftlere cinsel birlikteliğin devam edebileceği konusunda tavsiyede bulunmaktadır. Tabii bu durum doktorun düşüncesi, hamilelik süreci ve anne adayının cinsellik konusundaki tutumuna göre farklılık gösterebilir. Fakat hamilelikte cinsel ilişkinin uzun süre devam etmesinde herhangi bir risk bulunmaktadır.
Hamilelikte Son 4 Haftaya Kadar Cinsel Yaşam Devam Edebilir
Hamilelikte her şeyin normal olarak devam ettiği durumlarda son 4 haftaya kadar cinsel birliktelik için herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır. Gebelik sürecinde son 4 haftada ise erkeğin ejakulasyon sıvısı içinde bulunan “Prostaglandin’’ denen lipid bileşenlerinin rahim kasılmalarını başlatabileceği olasılığı sebebi ile cinsel birlikteliğe girilmesi uzmanlar tarafından tavsiye edilmemektedir.
Hamilelikte Cinsel Birliktelik Erken Doğuma Sebep Olur mu?
Birçok ebeveyn, hamilelikte yaşanan cinsel ilişkinin düşüğe neden olabileceği konusunda tedirginlik yaşasalar da, cinsel ilişki eğer hamilelikte herhangi bir sıkıntı yoksa buna sebep olmaz. Düşük problemi genellikle kromozom anomalileri veya gelişmekte olan bebeğin diğer sağlık problemleri ile alakalı olup, yaşadığınız cinsel birliktelikle bir bağı bulunmamaktadır.
Hamilelikte Hangi Durumlarda Cinsel Birliktelik Olmamalıdır?
Daha öncesinde düşük geçmişine sahip olan veya erken doğum yapan kadınlarda hamileliğin ilk 2 ayında cinsel birlikteliği girmemesi gerekmektedir. Hamileliğinin herhangi bir döneminde düşük ya da erken doğum riski olan ve vajinal kanama yaşayan anne adaylarında cinsel birliktelik uzmanlar tarafından kesinlikle yasaklanır. Bu yasak risklerin tamamen ortadan kalktığıyla alakalı kesin karara varılana kadar devam eder. Erkekte ya da kadında teşhis edilmiş genital enfeksiyon durumunda da enfeksiyon tedavisi bitinceye kadar cinsel ilişkiye yasak konmalıdır. Tehlikeli gebelik grubuna giren, plasenta previa denen, çocuğun partnerinin doğum kanalında önde gelmesi durumunda da kanamayı başlatma tehlikesine sebep olan cinsel ilişkiden de kesinlikle kaçınmak gerekir.
Hamilelik Cinsel Yaşamı Etkiliyor
Kadınlarda cinsellik yaşam kalitesi açısından oldukça büyük bir önemi sahip olup: bedensel, ruhsal ve sosyal pek çok unsurdan etkilenir. Yapılan araştırmalarda kadınların yüzde 30-60’ında yaşamları süresince en az bir cinsel problem yaşandığı kanıtlanmıştır. Kadının yaşadığı hamileliğe özgü bedensel farklılıklar, aile ve sosyal yaşamda meydana gelen değişiklikler cinsel yaşantılar üzerinde önemli etkilere sahiptir. Gebelik döneminde pek çok ruhsal ve fiziksel değişikliklere ve olumsuzluklara bağlı olarak cinsel yaşam olumsuz olarak etkilenir. Bunların net bir sonucu olarak hamilelik sürecinde cinsel problem yaşayan kadınların oranı belirgin bir şekilde artmaktadır. Ülkemizde yapılan araştırmalarda hamile kadınların yüzde 80’inin cinsel yaşantısının negatif olarak etkilendiği görülmektedir.
Sık Sorulan Sorular
Hamilelikte Cinsel İlişkiye Girmek Düşük Yapmaya Sebep Olur mu?
Hamilelik boyunca yaşanan cinsellik, gebelik problemsiz ilerliyorsa ve bir komplikasyon gelişmemişse bebeğe ve hamilelik sürecine herhangi bir zarar vermez. Hamilelik süresince cinsel ilişki ve orgazm, düşük ya da erken doğum gibi kötü sonuçlara yol açmaz.
Hamilelikte Cinsel İlişki Pozisyonları Nasıl Olmalıdır?
Hamilelik boyunca cinsel ilişki pozisyonlarının da hamileliğin fizyolojisine uygun bir biçimde değiştirilmesi gerekir. Çiftlerin en fazla kullandığı pozisyon olan erkeğin üstte olduğu pozisyon, gebelik haftası ilerledikçe hamilelerde rahatsızlık hissi vermeye başlar ve en önemlisi de büyümekte olan bebeği rahim içinde basınca maruz kalma riskiyle baş başa bırakır. Bu sebeple hamilelik boyunca çiftler cinsel birliktelik için, rahime baskının en aza indirgendiği ve ideal olarak rahim üzerinde hiçbir şekilde bası yaratmayan bir pozisyonu seçmelidirler. Bu pozisyonlar ise çoğunlukla anne adayının üstte olduğu ve en rahat ettiği biçimde ilişkiye girebildiği şekilde gerçekleşir.
Hamilelikte Cinsel İlişki Sıklığı Nasıl Olmalıdır?
Hamilelik süresince yaşanması gereken cinsel ilişki sıklığı ortalama olarak; 25 ile 30 yaş arasında haftada dört kez, 30 ile 35 yaş arasında haftada üç kez olarak belirlenmiştir. Hamilelik durumu ve bir bebeğinizin olması cinsel ilişkiye girmenizin önünde bir sorun oluşturmaz.
Hamilelikte Cinsel İlişkide Korunmak Gerekli midir?
Hamilelikte rahim ağzı kanalındaki salgı sayesinde, seks esnasında kadının vücuduna girebilecek sperm ve bakteriler durdurulur, bir bariyer görevi gören bu salgı ile annenin yeni bir hamilelikte durumu engellenmiş olur. Fakat yine de spermin içinde mevcut olan prostaglandin adlı maddenin rahim ağzında kasılmalara sebep olabileceği için, ilişki esnasında prezervatif kullanılması tavsiye edilmektedir.