Hamileler Tetanos Aşısı Olabilir mi?

Hamilelik döneminde anne adaylarının sağlığı ve bebeklerinin sağlığı çok önemlidir. Onların sağlığını korumak için ilk adımsa aşıdır. Aşılar hamileleri ve bebekleri ciddi hastalıklara karşı korumaya yardımcı olur. Hamile kadınlar bebekleriyle her şeylerini paylaşırlar. Hamile bir kişi aşı olduğunda, sadece kendini korumakla kalmaz, aynı zamanda bebeğe de erken koruma sağlar.

Hamileler Tetanos Aşısı Olmalı mı?

Tetanos, difteri ve boğmaca aşıları grup şeklinde yapılır. Bu aşıların toplamına TDAP denir. CDC’nin hamilelikten önce, hamilelik sırasında ve sonrasında ihtiyaç duyulan aşılar için önerileri vardır. Şu anda, CDC hamilelik sırasında rutin olarak TDAP ve grip aşısı önermektedir.

  • Hamilelik sırasında (boğmacaya karşı korunmaya yardımcı olmak için) Tdap aşısı yaptırın.
  • Grip aşısı, hamilelik sırasında grip mevsimi olup olmamasına bağlı olarak hamilelikten önce veya hamilelik sırasında yapılabilir.
  • Hamilelerin doğumdan hemen sonra, emzirirken bile aşı olmaları güvenlidir.
  • Kızamık, kabakulak, kızamıkçık (MMR) aşısı gibi bazı aşılar, hamile bir kişi aşıyı çocukken almadıysa, hamilelikten bir ay veya daha fazla bir süre önce yapılmalıdır.

Hangi Aşılar Hamilelere Verilmemelidir?

MMR ve su çiçeği gibi canlı virüs aşıları hamilelere verilmemeli,¬¬ hamilelikten önce veya sonra yapılmalıdır. Aşılanmadan önce doktorunuzla MMR, Tdap ve grip aşıları hakkında konuşun. COVID-19 aşısı hamilelere de önerilmektedir. Hamileler için onaylanmış ve önerilen COVID-19 aşıları, canlı virüs içermeyen mRNA Moderna ve Pfizer-BioNTech aşıları ve farklı bir virüsün değiştirilmiş bir versiyonunu kullanan J&J/Janssen viral vektör aşısıdır. Bu aşılar hakkında herhangi bir sorunuz varsa, doktorunuzla konuşun.

Anne ve Bebek için TDAP Aşı Güvenliği

Hem CDC hem de Gıda ve İlaç İdaresi, ulusal bir aşı güvenliği gözetim programı olan Aşı Olumsuz Olay Raporlama Sistemi (VAERS) aracılığıyla aşı güvenliğini izlemektedir. VAERS verilerini içeren yayınlanmış çalışmalar, hamilelik sırasında Tdap’ın güvenli kullanımını desteklemektedir. VAERS bugüne kadar hamile kadınlar veya bebekleri arasında Tdap aşılamasından sonra herhangi bir güvenlik ihlali bulamadı. Aşıyı hamilelik sırasında uygulamak, hastalarınızı düşük doğum ağırlığı veya erken doğum gibi hamilelik komplikasyonları açısından yüksek risk altına sokmaz.

Yenidoğan tetanozu önlemek için hamile kadınlar 1960’lardan beri dünya çapında hem tetanos hem de difteri toksoidleri (TD) ve tetanos toksoid (TT) aşıları yaptırmaktadır. Hamilelik sırasında uygulanan TD ve TT aşılarının ne anneye ne de bebeğe/fetusa zarar verdiği gösterilmemiştir.

Hamilelik sırasında Tdap Aşısının Yan Etkileri

Hamilelik sırasında aşılama da dahil olmak üzere Tdap aşısının yan etkilerinin çoğu hafif veya orta düzeydedir ve kendi kendine çözülür. En yaygın yan etkiler şunlardır:

  • Enjeksiyon bölgesinde şişlik, ağrı ve hassasiyet
  • Vücut ağrısı
  • Halsizlik
  • Ateş

Sıkça Sorulan Sorular

Tdap Aşısı Sonrası Emzirilir mi?

Emzirme, Tdap aşısı almak için bir sorun teşkil etmez ve aşı ile tamamen uyumludur. Emzirmeyi planlayan kadınlara hamilelik sırasında Tdap aşısı yapabilirsiniz.

Hamile bir kadın ne zaman tetanoz aşısı olmalıdır?

Her hamilelik sırasında tüm kadınlar tetanoz, difteri ve boğmaca (Tdap) aşısını mümkün olduğunca erken olmalıdır.

Gebelikte kaç doz tetanos verilir?

Bebeğin bağışıklık sisteminin en iyi şekilde yararlanması için 2 doz tetanos aşısı önerilmektedir.

Hangi aşı hamilelikte yapılamaz?

MMR ve su çiçeği gibi canlı virüs aşıları hamilelere verilmemeli, endikasyon varsa hamilelikten önce veya sonra yapılmalıdır. Aşılanmadan önce doktorunuzla MMR, Tdap ve grip aşıları hakkında konuşabilirsinizs. COVID-19 aşısı hamilelere de önerilmektedir.

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.