Neredeyse 4 aydır kollarınızda uyuyan bebek artık büyüdü ve daha da büyümek üzere. Göz açıp kapayıncaya kadar geçen bu zaman içerisinde bebeğinizle birçok güzel anı sahibi oldunuz ve bundan sonra da daha güzellerine sahip olacaksınız. Artık daha da büyüdüğü için çok daha farklı eylemleri beraber gerçekleştirebilirsiniz.
İçindekiler
4 Aylık Bebek Neler Yapabilir?
- Herhangi bir şekilde yatarken kafasını kaldırabilir.
- Yüksek sesle gülebilir ve kahkahalar atabilir.
- Gözünün önündeki bir nesneyi rahatça takip edebilir.
- Yatarken kendini yuvarlayabilir ve bunu oyun oynamak için yapabilir.
- Ses kaynaklarını ayırt edip dikkatini çeken bir ses dönebilir.
- Özellikle annesinin sesini duyunca hemen tepki verebilir.
- Destekli bir şekilde dik oturabilir ve bu sırada başını dik tutabilir.
Bebeğiniz her ay büyüdükçe bir önceki ayda yaptıklarının daha fazlasını yapmaya başlayacak. Gün geçtikçe onun çok daha yeni eylemlere başlayacağını görebilirsiniz. Eğer bebeğiniz bu listedekileri yapamıyorsa endişelenmeyin, bazen bebeğiniz sırf oyun olması için farklı hareketlerde bulunabilir. Örneğin yastıklarla destekleyip oturttuğunuzda kendini öne atarak düşebilir ve bunu tamamen eğlence için yapabilir. Bu yüzden bebeğinizin yaptığı eylemleri iyice takip edin. Yaptıktan sonraki tepkilerini gözlemleyin. Eğer şüphelendiğiniz bir durum varsa mutlaka doktorunuzla paylaşın.
4 Aylık Bebek Beslenmesi
İlk 6 ay anne sütü bebekler için çok önemlidir. Bu ay da emzirmeye devam etmelisiniz. Sütünüzün yetmediğinden veya bebeğinizin sevmediğinden şüphe ediyorsanız süt üretiminiz olumsuz etkilenir. Bu yüzden bu tür şüpheler kapılmadan pozitif düşünerek çocuğunuzu emzirin.
Doktorunuz önermedikçe çocuğunuzu ek gıdaya geçirmeyin. Ek gıda için en uygun vakit 6. aydan sonrasıdır.
4 Aylık Bebek Oyunları
4. ay bebeklerin biraz daha sosyalleştiği bir dönemdir. Çevrelerini daha çok merak ederler ve devamlı izlerler. Aynı zamanda çeşitli oyuncakları tutup oynamaya başlayabilir. Bebeğinize çıngırak verirseniz devamlı sallayacağından emin olabilirsiniz. 4 aylık bebekler için en yararlı aktivite oyuncakları alıp vermesini sağlamaktır. Bu sayede el göz koordinasyonu gelişecektir.
4 Aylık Bebek Oyuncakları
Bebeğiniz için bu dönemde alabileceğiniz en iyi oyuncaklar çıngıraklar, dişlikler, yumuşak toplar, üç boyutlu kitaplar, sesli kitaplar, minik parmak kuklaları ya da el kuklaları olacaktır. Bu oyuncaklarla birlikte hem ilgisini çekip hem de fiziksel olarak aktif olmaya teşvik edebilirsiniz.
4 Aylık Bebeğin Gelişimini Desteklemenin Yöntemleri
Bebeğinizle daima iletişim kurun. Hayatı sıfırdan öğrenen minik bebekler her anı tecrübe ederler. Yapacağınız her bir eylem onların hayat boyunca yaşayacağı şeylerin temelini oluşturur. Bu yüzden bebeğinizle ne kadar ilgilenip, iletişim kurarsanız o kadar desteklemiş olursunuz. Bebeğinizle oturup konuşmanız, ona hikayeler anlatmanız, şarkı söylemeniz ve oyunlar oynamanızın önemi düşündüğünüzden çok daha büyük.
4 Aylık Bebek Ne kadar Emer?
Bebekler büyüdükçe daha fazla süt emecektir. Ancak mideleri de büyüdüğü için emme sıklıkları azalacaktır. 1 aylık bir bebek Günde 8 ila 12 defa emzirilirken 4 aylık bir bebeğin günde 4 ila 8 kez emzirilmesi yeterli olacaktır. Günde ortalama ne kadar emzirdiğini ve ne kadar süre emzirdiğiniz tamamen bebeğinize bağlıdır. Her bebek eşit seviyede emmez.
4 Aylık Bebek Kaç Kilo Olmalıdır?
4 aylık erkek bebek ortalama 7000 gr, 4 aylık kız bebek ise ortalama 6400 gr ağırlığındadır.
4 Aylık Bebek Boyu Kaç cm Olmalıdır?
4 aylık erkek bebekler 57 cm ila 68 cm arasında olurken 4 aylık kız bebekleri 56 cm ile 68 cm arasında olmalıdır.
4 Aylık Bebek Ne Kadar Uyur?
4 aylık bebekler genellikle günde 15 saat kadar uyurlar. Ancak bu tek seferde olmak zorunda değil, parça parça şekilde de uyuyabilirler. Örneğin gece 10 saat gündüz 5 saat uyuyabilirler.